Съгласуваните препоръки на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси

...
Съгласуваните препоръки на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси
Коментари Харесай

В Северна Македония: България постави под въпрос нашата идентичност

Съгласуваните рекомендации на Смесената комисия по исторически и просветителни въпроси за избрани исторически персони и взаимното им честване провокираха разнообразни реакции в Република Северна Македония. Мненията на историци, учени и професори са разграничени, оповестява телевизия 24, съобщи Българска телеграфна агенция.

В къс диалог за TV 24 историкът Тодор Чепреганов насочи обвинявания към историците от македонска страна, че с сходни решения вършат неверни стъпки, които могат да се отразят отрицателно на груповата памет на македонския народ. На сходно мнение е и учен Катица Кюлавкова, която написа във Facebook, че с тези решения се слага под въпрос македонската еднаквост.

" Няма никаква причина да се излиза с двустранни македонски и български рекомендации за смисъла на св. Кирил и Методий, когато е общоизвестен факт, че те са общославянски просветители. Освен това към този момент има теоретичен кодекс за тяхната роля в славянския и европейския свят и никой няма право да ги присвоява, сякаш са частна благосъстоятелност. Светите Климент и Наум също, като средновековни културни и църковни персони от изключително значение за македонската просвета и народ, не могат да бъдат представяни като непозната традиция и благосъстоятелност ", написа тя.

Университетският професор Тони Десковски въпреки това прави оценката, че с тези рекомендации е направена добра стъпка. " Приемането на първата група изводи и рекомендации на Съвместната историческа комисия е добра стъпка напред. В документа има две групи рекомендации: Първата – за взаимно честване на персони. Втората - рекомендации за учебници по история в двете страни. Текстът е формиран деликатно и е добре уравновесен. Прави усещане, че въпреки да има единодушие за взаимно честване на персони от Средновековието, не е направена стъпка и подобаващи рекомендации към учебника ни по история за седми клас, когато те се учат. "

Македонското външно министерство приветства оповестяването на рекомендациите, които са част от протокола, подписан сред Скопие и София. В известието се показва още, че комисията ще има поддръжката на отрасловото министерство. Партиите остават на известните си позиции. За ВМРО-ДПМНЕ промяната на учебниците е под български диктат, а СДСМ споделят, че лъжите на ВМРО-ДПМНЕ са излезли нескрито и в рекомендациите няма нищо противоречиво. Коалиционният сътрудник в ръководството, Демократическата партия счита, че тези решения водят до ампутиране на македонските корени, а от ВМРО-Народна партия приветстваха направените стъпки и показаха, че това е " връщане към македонската историография на цар Самуил, Кирил и Методий и Климент и Наум ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР