Съгласно промените в Конституцията президентът не може сам да избере

...
Съгласно промените в Конституцията президентът не може сам да избере
Коментари Харесай

Киселова за ГЕРБ и ПП-ДБ: Струва ми се, че ще се мъчат да се разберат

Съгласно измененията в Конституцията президентът не може самичък да избере длъжностен министър председател, напомни преподавателят по конституционно право

„ Струва ми се, че се върви към това да се мъчат да се схванат “. Това разяснява преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселов по БТВ в отговор на въпроса дали ще има нов кабинет в границите на това Народно заседание, или ще се върви към предварителни парламентарни избори.

„ Господин Борисов (Бойко Борисов, водач на ГЕРБ) сподели, че би трябвало да оставим всяка вяра – това е деветият кръг на Ада. Но дано си спомним Данте – оставил е Вергилий тъкмо пред деветия кръг, където го е посрещнала неговата обичана, т.е. любовта може да надделее. Той (Борисов) говореше към този момент за брак “, подсети доцент Киселова.

По думите ѝ процедурата по съвещания за избор на ново държавно управление, откакто през вчерашния ден Народното събрание гласувана оставката на кабинета „ Денков “, ще продължи най-вече един месец. А в случай че не се схванат за ново държавно управление, предварителните парламентарни избори може да са дружно с вота за Европейски парламент – на 9 юни.

Преподавателят по конституционно право подсети, че според измененията в Конституцията президентът не може самичък да избере длъжностен министър председател, а би трябвало да  назначи един от изброените: ръководителя на Народното събрание, шефа или подуправител на Българската национална банка, ръководителя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместител. Освен това Народното събрание ще работи, до момента в който се закълнат новите депутати, и ще управлява работата на служебното държавно управление.

Докато Конституционният съд се произнесе по жалбите против измененията в главния закон, изборите ще са минали, посочи доцент Киселова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР