Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели,

...
Съгласно новоприетия Закон за военните паметници, всички мемориали на завоеватели,
Коментари Харесай

Белград бута паметниците на завоеватели, държавата ще решава какво да се строи

Съгласно новоприетия Закон за военните монументи, всички мемориали на завоеватели, военни нарушители и терористи ще бъдат демонтирани, най-вероятно, до края на есента, предава белградското радио „ Б-92 “. От в този момент нататък, страната, а не обособени хора ще взема решение на кого може да се строят монументи, написа белградският всекидневник „ Вечерни новости “. Сред мемориалите, които най-вероятно ще бъдат демонтирани е плоча в Нови Пазар, отдадена на Аджиф Ефенди (Хаджиахметович, по прякор Блюта) и паметникът на така наречен Армия за избавление на Прешево, Буяноваац и Медведие, подложен в град Прешево, предава „ Фокус “.

Инициативата за издигане на мемориали, накърняващи религиозните и националните усеща, историческите достижения и възвеличаващи фашистки и сепаратистки идеали повече няма да бъдат одобрявани.
Вестникът отбелязва, че листата с неприемливите монументи в Сърбия е „ много дълъг “ и множеството от тях се намират в южната част на страната, както и в северната – в самостоятелния район Войводина.

Всички те ще влязат в дневния ред на новосъздадения Съвет за култивация на традициите на освободителните войни, който ще бъде учреден не по-късно от средата на август, според предписанията на Закона за военните монументи.
„ Съветът ще взема решение за издигането на нови и демонтирането на остарели военни мемориали “, съобщи държавният секретар в Министерството на труда, заетостта, ветераните и обществената политика Негован Станкович пред ежедневникът.
Той добави, че членовете на това тяло ще бъдат потвърдени специалисти в региона и ще включва представители на държавните университети и сръбската академия на науките и изкуствата, както и четирима представители на държавната администрация.
Повечето от несъответствуващите монументи са издигнати с благословията на локални водачи, които, „ поръсени “ с задгранични дарения от по няколко хиляди евро, извършват желанията на посланиците и почитат разнообразни завоеватели и нарушители, написа „ Вечерни новости “.
Сега членовете на Съвета ще утвърждават паметниците, взимайки поради типа им, надписите и дали личностите, на които са отдадени, заслужават да бъдат възвеличени по този метод, съобщи Станкович.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР