Съгласието на Русия преговорите с Украйна да се водят в

...
Съгласието на Русия преговорите с Украйна да се водят в
Коментари Харесай

Преговорите между Русия и Украйна в Истанбул: най-важното, което знаем до момента |

Съгласието на Русия договарянията с Украйна да се водят в Истанбул е основна смяна спрямо предходната среща в Беларус, където хазаин беше президентът Александър Лукашенко (на 7-ми март). В качеството на медиатор на сегашната среща встъпителното слово беше на турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Технически въпроси и вероятностите на преговорния развой

Първоначално срещата беше предвидена да е три дни (от 28-и до 30-и март). Преговорите протекоха в еднодневно петчасово съвещание. Без обща или специфични конференции на делегациите. Резултатите бяха коментирани единствено в обособени заявление на членове на делегациите.

Пристигналият предходния ден с умишлен държавен аероплан и обслужван от лимузина клас " Аурус ", каквато до момента ползваше обществено единствено Путин при неговите пътувания зад граница, съветският министър на външните работи Сергей Лавров остана зад кулисите и не разяснява пред медии постигнатите резултати.

След срещата делегациите се отдръпнаха за „ двуседмични съвещания ”, само че с вид за възможна взаимна работа в режим онлайн. Конкретна дата за нови „ присъствени ” договаряния не беше съгласувана.

Двете страни позволиха провеждането на директна среща на двамата президенти, само че без конкретика.

По състава на делегациите

Водеща роля в предходните договаряния в украинската делегация имаше министърът на защитата Алексей Резник. Той присъстваше и в този момент, само че не направи независимо изказване. Като глава на делегацията в този момент се открои Давид Арахамия.

Нови членове бяха: Александър Чалий и заместник-началника на Генералния щаб военачалник Александър Кириленко. Чалий се счита за нееднозначна фигура поради контактите му с съветски парламентаристи. Той е посланик от кариерата от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Считан е за „ дълготраен адапт ” на неутралитета на Украйна. Активно е разработвал модела по какъв начин Украйна може да „ съществува без участие в НАТО ”.

Участието на военачалник Кириленко се свързва с новопоявилата се „ подгрупа ” в преговорните екипи по „ военни въпроси ”.

Сред съветническия уред на Украинската делегация бяха маркирани деятели в заточение на кримската татарска общественост.
Руската делегация остана в досегашния си състав. Начело още веднъж се прояви Владимир Медински, (бивш министър на културата - историк, с научни разработки, доказващи, че „ Новоросия ” е достоверният топоним за Украйна от 9-и век та до наши дни). В дните преди настоящето съвещание Медински беше видян да постанова твърдо концепцията си за наложителна утринни молебствия във всички образователни заведения на Русия.
Именно тази ангажираност на Медински разреши на Русия да изиграе неочакван ход в преговорния развой с „ персоналното ходатайство на Роман Абрамович ” (водеща фигура измежду първоешелонните олигарси в Русия).

Руският опозиционер Иля Пономарьов даде следната оценка за ролята на Абрамович в „ кухнята на договарянията ”:

„ Със сигурност зная, че редица олигарси от неговия диаметър търсят начини да излязат от обстановката “loose-loose ”, в която са оказаха с тази война. Ако остане Путин, те също ще останат под наказания. Ако човек от обкръжението на Путин или външен „ пропутинист ” го смени, те отново остават под наказания. А в случай че пристигна някой от опозицията, те още повече, и тотално ще останат под наказания.

За тях способът да намерят някакво решение е да подхващат нещо, правещо усещане. Един от разновидностите е да се опитат да посредничат в договарянията. Абрамович е с най-големи благоприятни условия в това отношение.

Тънкият миг е, че ще бъдат възнаградени не посредническите старания изобщо, а единствено довелите до триумф.

По-реалистичният вид за олигарсите е да се включат в процеса на промяна на властта. След като осъзнаят, че „ повече с Путин каша не може да се свари ” и заложат на неговата промяна ”.

Какво тъкмо обсъждаха делегациите

Това е най-нееднозначният аспект на договарянията. В другите медии и в публични заявление бяха употребявани разнообразни - включително спорни - избрания на предмета на срещата: „ спокойно съглашение ”; „ съглашение на преустановяване на огъня ”; „ договорености по неутралния статут на Украйна ”; „ разискване на противоречивите въпроси по Крим и Севастол ”; „ на решението на Министерството на защитата на Русия за същественото намаляване на военната интензивност на Киевското и на Черниговското направление ”; подготовка на „ Договор за неутралитета и безядрения статут на Украйна ”; „ разискване на въпроси, отнасящи се до филантропичното отношение към военнопленниците и до разкриването на филантропични коридори ” и други

Решенията на срещата

Еднозначно звучи декларираното от Медински: „ Първата ответна стъпка на съветската страна визира постепенната военна деескалация по две направление: на Киевското и на Черниговското. Но това не е преустановяване на огъня, а единствено израз на нашия блян за деескалация на спора ”.

За вярното пояснение на всички останали - закрепени по време на договарянията, въпроси се изисква много въображение и нетрадиционно мислене:

Не е ясно дали Кремъл се отхвърля от преодоляването на Киев, или ще продължи да му е цел, само че със средствата на деескалацията.
Киев се отхвърля да встъпва в НАТО, да разполага на своя територия военна инфраструктура на трети страни, само че единствено при гаранции за личната сигурност от основните международни артисти. Многократното ценене на листата на страните гаранти не дава еднопосочно пояснение в каква роля в тази ситуация вижда Киев Русия - като поръчител или като обект на влияние от останалите гаранти.

Най-драматично-острите въпроси на войната и мира са заобиколени с финес и оставят и двете страни с възприятие на реализирана значима цел: в случай че се стигне до евакуиране на съветските войски, то е несъмнено за всички региони, с изключение на териториите на така наречен национални републики и на украинското крайбрежие по Азовско и Черно морета. Там разграничението ще се взема решение в персонални договаряния на двамата президенти.

Договорът за неутралния статут на Украйна, откакто бъде признат от Народното събрание, предстои на одобряване от референдум, който обаче може да бъде извършен единствено след установяването на мира в Украйна и цялостното евакуиране на непознатите войски от нейна територия, само че в границите й от оповестяването на независимостта й през 1992 година (С Крим - интегрална част на Украйна).

По подобен метод се подхожда и във връзка с Крим. До 2035 година страните се ангажират да не търсят решение на статута на полуострова с военни средства. След което още веднъж на персонална среща на президентите се договарят окончателнто. Уловката тук е не, че Путин ще господства още 15 години, до навършване на 85 годишна възраст. За по-внимателните наблюдаващи това е безпрецедентет пробив в интерес на Украйна, тъй като от анексията през 2014 година Русия обявяваше по всеки вероятен мотив, че тематиката „ Крим ” е затворена страница и не предстои под никаква форма за реанимиране.

Много въпросителни поражда оповестената деескалация от съветска страна на Киевското и на Черниговското посоки. Заместник-министърът на защитата генерал-полковник Александър Фолин доста ясно даде да се разбере, че всички обсъждани въпроси ще бъдат доложени незабавно и ще се чакат решенията на висшия командир.

Тоест следеното през последното денонощие намаляване на натиска от съветска страна в посочените две направление е какво? Ротация на изгубили боеспособност елементи и подразделения, прегрупиране за ново нахлуване в региона на Донбас, оттегляне заради дейните дейности на украинската армия?

Реакции на резултатите

Президентът Байдън побърза да разгласи запасите си към откровените цели на Путин с тези договаряния. „ Съединени американски щати смятат, че всяко напредване на войски на Русия към Киев е „ предислокация ”, а не извеждане ".

Часове след завършването на договарянията, беше взривен огромен склад за муниции в региона на Белгород в Русия (в обсега на порязяване на украинските тактически ракети Точка У).

Появилият се след двуседмично неявяване министър на защитата Сергей Шойгу разгласи на идващия ден още веднъж че „ задачите на специфичната интервенция са изпълнени ” и силите на Русия се насочват за „ освобождението ” на Донбас.

Отделно Шойгу свика пролетния набор от началото на април и съобщи, че доникъде на май, до момента в който приключи единичното образование на новобранците, никой от тях няма да има правото да подписва контракт за професионална военна работа. А без подобен контракт никой военнослужещ не може да кандидатства за работа на територията на Украйна.

Набиращият известност съветски опозиционер Валери Соловей (с потвърдени през последните две години в многочислени негови обществени изяви доверени източници в Кремъл и във Федералната работа за сигурност) не се поколеба и още на идващия ден разгласи:

„ Доколкото ми стана известно от моите източници, в тези договаряния изобщо не става дума нито за мир, нито даже за помирение. В ход е прегрупиране и концентриране в юго-източно направление. Армията на Русия се връща към първичната идея за надзор на Донбас и на цялото крайбрежие на Азовско и на Черно морета. Първата задача ще бъде реализирана, откакто бъде овладян Мариупол, а по-късно следват Николаев и Одеса. За интервенцията е отделено време от към месец. До 9-и май (празникът на победата).

За да няма двусмислия или съмнения в разбирането посредством какъв прийом ще бъдат осъществени тези цели, Соловей съответно назова концепцията „ деескалация посредством ескалация ”.

Военният специалист от Украйна Владимир Копчак показва, че тази идея е интегрална част от доктрината за хибридната война (авторството й се приписва на началника на Генерален щаб на Въоръжените сили на Русия военачалник Герасимов). Предвидена е за етапа „ излизане от войната ” и „ фиксиране на резултатите ”. Целта е посредством неочаквана ескалация на ново направление или с нови средства на въоръжената битка (в това число на оръжия за всеобщо поразяване) или на техногенни произшествия с сходно влияние, да се пречупи волята за опозиция на съперника, да се принуди да пристъпи към договаряния от неизгодни условия и да капитулира.

Той илюстрира успеваемостта на този прийом със свалянето на малоазийския пътнически аероплан МН 17 в Донбас през 2014 година Възникналата остра и неочаквана интернационална рецесия докара до това, че Европейски Съюз и на първо място Франция и Германия оказаха мощен напън и Украйна приключи дейните дейности за възобновяване са своя надзор върху сепаратиските региони в Донбас.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР