САЩ застават срещу „тормозното“ поведение на Китай, казва шефът на Пентагона

...
Съединените щати застават зад страните, които се борят срещу тормозното“
Коментари Харесай

Съединените щати застават зад страните, които се борят срещу „тормозното“ поведение на Китай, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин, когато стартира двустранни преговори в Австралия, насочени към противодействие на Пекин нарастващо влияние в Азиатско-тихоокеанския регион.

Китайската политика в региона ще бъде ключова точка за обсъждане в петък и събота, когато министрите на отбраната и външните работи на САЩ и Австралия се срещат за годишни двустранни срещи.

Остин и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен пристигнаха в австралийския град Бризбейн късно в четвъртък преди разговорите, които също ще се съсредоточат върху сделката за предоставяне на Австралия на флота от подводници, задвижвани от американска ядрена технология.

„Видяхме обезпокоителни [китайски] принуди от Източнокитайско море до Южнокитайско море точно тук, в югозападната част на Тихия океан“, каза Остин, преди да се срещне с австралийския си колега Ричард Марлс в петък.

„Ще продължим да подкрепяме нашите съюзници и партньори, докато се защитават от тормоз“, добави шефът на Пентагона.


Връзките между Пекин и Вашингтон се влошиха през последните години по редица въпроси, от търговията и статута на Тайван до екстензивните претенции на Китай в Южнокитайско море и продължаващия натиск на САЩ срещу нарастващото китайско влияние в Азиатско-тихоокеанския регион .

Но високопоставени американски служители, включително Блинкен и министърът на финансите Джанет Йелън, пътуваха до Китай през последните седмици в опит да задълбочат комуникацията между двете страни и да избегнат навлизането в конфронтация.

Внезапното отстраняване на китайския външен министър Чин Ганг по-рано тази седмица може да усложни тези усилия за съживяване на отношенията с танкове, казаха анализатори на Al Jazeera, въпреки че е малко вероятно да доведе до голяма промяна.

Запитан тази седмица относно обвиненията на САЩ, че Китай е ангажиран с проблемно поведение в Азиатско-Тихоокеанския регион, говорителят на китайското външно министерство Мао Нин каза, че Пекин „не се интересува от конкуренция с никоя държава за влияние“.

„Сътрудничеството между Китай и тихоокеанските островни държави е открито и прозрачно и напълно зачита суверенитета и волята на страните. Никога не привързваме никакви политически връзки и никога не се насочваме към трета страна“, каза Мао пред репортери в четвъртък.

„Тихоокеанските островни държави не са „заден двор“ на никоя страна. Китай не се интересува от конкуренция с никоя страна за влияние или от търсене на така нареченото „геополитическо присъствие“ или „сфера на влияние“, каза тя.

Китай се обяви против тристранното споразумение за отбрана между Австралия, САЩ и Обединеното кралство – наречено AUKUS – според което Канбера трябва да получи три американски подводници от клас Вирджиния, задвижвани с ядрена енергия, в началото на 2030 г., наред с други разпоредби.

Друг говорител на китайското външно министерство, Джао Лиджиан, осъди алианса, когато беше разкрит през 2021 г., като „изключително безотговорна“ заплаха за регионалната стабилност.

Трите страни „сериозно увреждат регионалния мир и стабилност, засилват надпреварата във въоръжаването и нанасят щети на международните усилия за неразпространение на ядрено оръжие“, каза Джао тогава.


„Работа в тясно сътрудничество с приятели“

Австралия преформулира отбранителните си сили в отговор на военното натрупване на Китай и планира да повиши способността си за нанасяне на удари с голям обсег, вътрешното производство на ракети и оперативната съвместимост с американските и други регионални въоръжени сили.

Остин каза, че задълбочаването на връзките в областта на отбраната, включително усилията за интегриране на Япония в инициативи за съвместна позиция на силите, ще бъдат обсъдени по време на разговорите в петък и събота.

„Сега е моментът да работим в тясно сътрудничество с приятели, а Австралия няма по-добър приятел от Съединените американски щати“, каза Марлс, австралийският министър на отбраната, в началото на среща с американския си колега.

Но в САЩ група от 25 републикански законодатели повдигнаха въпроси тази седмица около сделката AUKUS, като казаха в писмо до президента на САЩ Джо Байдън, че сделката ще „неприемливо отслаби“ американския флот без ясен план за замяна на три подводници, които Байдън планира да изпрати в Австралия.

Австралийският премиер Антъни Албанезе обаче каза, че е убеден, че планът е на път.

„Много съм уверен“, каза Албанезе пред репортери в петък, попитан за републиканското писмо.

Той добави, че се е срещнал с републиканци и демократи в кулоарите на срещата на върха на НАТО в Литва този месец и е бил поразен от „единодушната им подкрепа за AUKUS“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР