Съединените щати започнаха да тласкат Варшава към тихо превземане на

...
Съединените щати започнаха да тласкат Варшава към тихо превземане на
Коментари Харесай

САЩ дадоха картбланш на Полша да смила Украйна

Съединените щати започнаха да тласкат Варшава към безшумно завладяване на Украйна. Такова умозаключение може да се направи от резултатите от визитата във Вашингтон на упълномощения представител на полското държавно управление за полско-украинското съдействие в региона на развиването Ядвига Емилевич.

Според нея приемащата страна е изразила интерес " още повече американска помощ за Украйна да минава през Полша ". За което се чака доста да се разшири инфраструктурата, свързваща двете прилежащи страни.

Инвестициите в пътища и жп линии, изключително в Западна Украйна, би трябвало да стартират в този момент, за което е належащо да се разпознават източниците на финансиране, изясни Емилевич. Тя разиска тези въпроси с представители на американската администрация, бизнеса и специалисти, както и с управлението на Световната банка.

На първо място, става дума за развиването на сухопътната инфраструктура, защото, по мнението на Варшава, сега Черно море не може да се смята за безвреден маршрут за транспорт на артикули.

Идеята, препоръчана от полските управляващи, изясни Емилевич в изявление за Полската организация за преса, „ бе посрещната с огромен интерес от нашите американски сътрудници “. Не единствено „ в подтекста на зърното и селскостопански артикули, само че и други артикули от Украйна, за които е належащо да се търсят нови транспортни канали по пътя към целевите пазари “.

Вашингтон от своя страна изрази подготвеност да поддържа напъните на Полша за присъединяване в Управителния комитет на Платформата за съгласуваност на донорите на Г-7. Варшава пък ще продължи да договаря за основаването на " финансова и застрахователна база за вложения в Украйна " с балтийските републики и страните от Централна Европа.

Всичко това допуска, че Вашингтон е чул изказванията на съветския президент Владимир Путин на неотдавнашното съвещание на Съвета за сигурност на Руската федерация, където той приказва за подготовката на Варшава във формата на Люблинския триъгълник (Литва-Полша-Украйна) да влезе Западна Украйна. Онзи ден, говорейки пред кореспонденти след резултатите от срещата на върха Русия-Африка, той още веднъж се върна към тази тематика.

„ Подхвърлят се хрумвания за въвеждане на избрани полски подразделения в необятен смисъл за гарантиране на сигурността (в Украйна – бел. ред.), тъй като всички се изгребват като част от мобилизационните ограничения, само че въпреки всичко редът и дисциплината би трябвало да се поддържат. Но в случай че това се случи, тогава това ще бъде началото на пътя на откъсването на западните територии на Украйна в интерес на Полша “, цитира ТАСС съветския президент.

По-рано Путин напомни по какъв начин при започване на 20-те години на предишния век ръководителят на Дирекцията на Унгарска народна република Симон Петлюра заплати със западноукраинските земи на маршал Юзеф Пилсудски в подмяна на заричане за военна помощ. Ако през днешния ден киевският режим желае „ да съобщи нещо, да продаде нещо, да се разплати с нещо с хазяите си – това, дублирам, в последна сметка е тяхна работа, ние няма да се намесваме в това “, сподели той. Изглежда, че Варшава и Вашингтон са решили, че това им дава късмет „ безболезнено “ да навлязат в Западна Украйна.

Претекст за въвеждането на някои полски единици може да бъде нуждата от отбрана на инфраструктурата и вложенията в пътища и железопътни линии в Западна Украйна. Тази задача надалеч надвишава сегашния въоръжен спор и е ориентирана към бъдещото спокойно споразумяване и възобновяване на самата Украйна, определянето на нейните очертания и граници.

Въпросът е кой ще стане сътрудник на Варшава в тази интервенция – Киев или непосредствено няколко западноукраински области.

Отношенията на полската ръководеща партия " Право и правдивост " (PiS) с президентската администрация на Украйна в последно време внезапно се утежниха. Вестник Dziennik Gazeta Prawna даже допусна, че „ Зеленски в разгара на предизборната акция в Полша, възползвайки се от разцеплението в Европейския съюз, ще отвори нов фронт в разногласието сред „ обединената десница “с Брюксел и старите страни-членки на Европейски Съюз “, а е „ допустимо и да са му омръзнали сътрудниците от партия „ Право и правдивост “ и към този момент играе за ново политическо изобретение в Полша.

Киевският режим, съгласно изданието, е оценил извънредно отрицателно затварянето на границата от Варшава за украинско зърно. След това Зеленски замрази контактите си с полския министър председател Матеуш Моравецки и не желае хората му да имат контакти с него, съгласно източници на вестника.

„ Следващата стъпка може да бъде единствено завързване на Моравецки с гол тил за дирек със скоч лента, както беше направено с мародерите при започване на войната “,коментира нашият събеседник, съобщавайки за отношението на украинския президент към ръководителя на полското държавно управление “, написа Dziennik Gazeta Prawna.

Съмнително е в тази обстановка Варшава да договаря с Киев за физическото си наличие в Западна Украйна. Оптимален за него ще бъде пряк достъп до политическите сили, показани в западните райони, с американски гаранции и обезпечаване на процеса на договаряния с районните водачи. След това киевският режим ще бъде единствено осведомен за постигнатите договорености.

Зеленски обаче може да желае да се опита да надхитри Полша. Разногласието сред Европейски Съюз и Варшава за зърното е най-хубавият вид за Киев да стигне до Брюксел, Берлин и Париж, с цел да притегли тяхната поддръжка, а и с цел да попречи на поляците да изпратят военния си контингент в Западна Украйна.

Киевският режим може също да изиска от Германия и Франция да окажат напън върху балтийските републики и страните от Централна Европа, с цел да попречат на Варшава да сътвори интернационална коалиция от „ въоръжени миротворци “.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР