Съединените щати вече са оставени сами по въпроса за Газа,

...
Съединените щати вече са оставени сами по въпроса за Газа,
Коментари Харесай

Турция: САЩ вече са оставени сами по въпроса за Газа

С ъединените щати към този момент са оставени сами по въпроса за Газа , след като блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, настояваща за филантропично преустановяване на огъня в линията, съобщи външният министър на Турция Хакан Фидан, представен от Анадолската организация. 

" Нашите другари още веднъж демонстрираха, че Америка е към този момент сама по този въпрос, изключително при гласуването, което се организира в Организация на обединените нации " , съобщи Фидан в изявление за Анадолската организация и турската национална телевизия ТРТ в Съединени американски щати.

Фидан посети Вашингтон през вчерашния ден дружно със свои сътрудници от ислямски страни, откакто предишния месец на взаимната изключителна среща на Организацията за ислямско съдействие (ОИС) и Арабската лига бе образувана контактна група за Газа, която да се опита да обезпечи преустановяване на огъня. Контактната група за Газа включва публични представители на Турция, Йордания, Катар, Египет, Саудитска Арабия, Индонезия, Нигерия, Палестинската автономност и ОИС. 

По време на срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкън Фидан е декларирал, че групата се е трансформирала в нещо като " представител и изразител " на международното публично мнение и " искрено " показва нещастието в Газа и нейните последствия.

По мотив ветото на Съединени американски щати върху резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Газа турският министър уточни, че " американската политическа система към този момент е безпомощна по въпросите, свързани с Израел. Затова Израел работи неразумно по този въпрос и продължава с потисничеството си " , сподели Фидан.

Турският първи посланик съобщи още, че контактната група ще продължи " без спиране " работата си за Газа и ще остане изразител на възприятията на международното публично мнение по този въпрос. Той добави, че групата следва в идващите дни да посети още Канада и Норвегия, а по-нататък и Швейцария.

Говорейки за двустранната си среща с Блинкън, Фидан съобщи, че Турция " доста ясно " показва пред Съединени американски щати своята позиция по отношение на обстановката в Газа.

" Заявяваме доста ясно сериозността на обстановката тук, че няма повече приемливост, както и нашата позиция за това какви стъпки би трябвало да бъдат подхванати в това отношение ", добави той.

Министърът сподели, че е разискал с сътрудника си от Съединени американски щати и въпроса за участието на Швеция в НАТО, като добави, че турската позиция по този въпрос е ясна.

" От тук нататък всичко зависи от преценката на Народното събрание и ние предадохме това на нашите сътрудници ", сподели Фидан.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР