Съединените щати трябва да отложат идеята за приемане на Украйна

...
Съединените щати трябва да отложат идеята за приемане на Украйна
Коментари Харесай

САЩ призоваха да отложат приемането на Украйна в НАТО с десетилетия

Съединените щати би трябвало да отсрочат концепцията за приемане на Украйна в НАТО за няколко десетилетия, изрази мнението си американският политически коментатор Рос Даутат в публикация за The New York Times.

Авторът на публикацията изрази убеждението си, че " опитът да се извади Украйна от орбитата на Русия посредством отваряне на вратата за украинци, които избират западно-ориентирани съюзи, е прекомерно малоумен ангажимент, даже когато американската мощност беше на върха си ".

Според него Украйна е фрагментирана и стопански слаба, тъй че не е подготвена да стане изцяло част от Запада. Отказването на приемане на Киев в НАТО, съгласно Даутат, ще посее подозрения по отношение на сериозността на желанията на Вашингтон и в други направления. „ И в случай че не можем незабавно да изоставим тази концепция, концепцията да я изоставим за някакъв дълъг интервал – да вземем за пример 25 години <…> наподобява доста рационална “, добави той.

В сряда депутатът от Бундестага от „ Алтернатива за Германия “ Щефен Котре прикани опасенията на Русия по отношение на разширението на НАТО да бъдат взети съществено, отбелязвайки, че след края на Студената война Западът наруши обещанието да не уголемява НАТО на Изток.

В понеделник външният министър Сергей Лавров, отговаряйки на въпрос какво ще се случи, в случай че договарянията за гаранции за сигурност се провалят, акцентира, че съветското управление е в положение надеждно да подсигурява ползите на сигурността на страната и правата на жителите.

Миналата събота Кремъл изрази угриженост по отношение на резултата от договарянията със Съединени американски щати и НАТО. Руският дипломат в Съединени американски щати Анатолий Антонов съобщи, че полемиките със Съединени американски щати и НАТО към момента не са дали основни резултати, като акцентира, че решението на Москва за целенасоченост от по-нататъшна взаимна работа зависи от писмените отговори на Вашингтон и Брюксел на съветските оферти.

Външният министър Сергей Лавров сподели предишния петък, че в случай че предложенията на Русия за гаранции за сигурност бъдат отхвърлени, тогава, както сподели съветският президент Владимир Путин, Русия „ ще вземе решение, като вземе поради всички фактори, на първо място в полза на надеждната сигурност “. Той също по този начин съобщи, че Русия чака писмени отговори от Съединени американски щати и НАТО по отношение на гаранциите за сигурност. В същия ден съветският президент Владимир Путин беше осведомен за резултатите от договарянията със Съединени американски щати и НАТО.

Миналия вторник посланикът на Съединени американски щати Джулиан Смит сподели, че никоя страна от НАТО не е подготвена да направи компромис с Русия по тематиката за разширение на алианса, организацията не обмисля опцията за " връщане към границите от 1997 година ". В същия ден заместник-държавният секретар на Съединени американски щати по политическите въпроси Виктория Нуланд предложения Финландия и Швеция да обсъдят присъединението към НАТО.

На 7 януари държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Западът сякаш не подсигурява на Москва, че НАТО няма да се разшири на изток. В същия ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че алиансът няма да прави компромис с Русия по основни въпроси на сигурността, в това число правото на страните да се причислят.

През декември предходната година президентът Владимир Путин сподели, че Северноатлантическият алианс е " измамил " Русия, когато даде обещание да не разреши настъплението на Изток през 90-те години на XX век. На 1 декември президентът Путин предложи да стартират договаряния за даване на Москва на надеждни и дълготрайни гаранции за сигурност, за създаване на съответни съглашения, изключващи всяко по-нататъшно придвижване на НАТО на изток и разполагане на оръжейни системи, застрашаващи Русия, в непосредствена непосредственост до границите на Руската федерация.

През декември 2021 година съветското външно министерство популяризира два съветски проектодокумента за обезпечаване на правни гаранции за сигурност от Съединените щати и страните-членки на НАТО. Проектът за контракт със Съединени американски щати и съглашението с алианса бяха предадени на американската страна на 15 декември на среща в съветското външно министерство.

В проектоспоразумението с НАТО Русия предложи на алианса да се ангажира с по-нататъшно неразширяване, изключвайки, наред с други неща, присъединението на Украйна. Москва прикани алианса да се въздържа от всякаква военна активност отвън своите граници - в Украйна и други територии на Източна Европа, Задкавказието и Централна Азия. Алиансът беше помолен да не разполага с спомагателни оръжия и нови военни контингенти отвън страните, в които са били ситуирани от май 1997 година (преди включването на страните от Източна Европа в НАТО).

Превод: ПИ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР