Съединените щати търсят начин да приветстват Швеция като 32-ия член

...
Съединените щати търсят начин да приветстват Швеция като 32-ия член
Коментари Харесай

Швеция търси подкрепа от САЩ за влизане в НАТО

Съединените щати търсят метод да приветстват Швеция като 32-ия член на НАТО преди идната среща на върха на aлианса през юли във Вилнюс, заяви американският боен министър Лойд Остин по време на формалното си посещаване в скандинавската страна. Призоваваме нашите съдружници Турция и Унгария да ратифицират шведското присъединение колкото се може по-скоро, добави той.

 
Ще продължим да се застъпваме за бързото ви приемане в НАТО и ще работим интензивно, с цел да реализираме това преди срещата на върха. Мисля, че това е в действителност значимо. Вие ще добавите доста стойност към НАТО, към нашите общи старания. Имате доста, доста професионална войска и сте вложили доста в рационализация през последните няколко години.
Лойд Остин, министър на защитата на Съединени американски щати

Йонсон изрази поддръжка за защитата на Украйна и благодари на Остин за поддръжката на Съединени американски щати за участието в НАТО.

 
Бъдете сигурни, че Швеция е доста, доста ангажирана със сигурността на Украйна. Предоставили сме съвсем два милиарда евро в поддръжка на страната, като милиард и половина евро са и за военна помощ. Ще бъдем с Украйна толкоз дълго, колкото е належащо.
Пол Йонсон, министър на защитата на Швеция

И Швеция, и Финландия подадоха молби за участие в НАТО през май 2022 година след нахлуването на Русия в Украйна.

Финландия стана 31-вият член на най-големия боен алианс в света на 4 април, откакто националните парламенти на всички 30 страни - членки на НАТО, ратифицираха участието на скандинавската страна. Кандидатурата на Швеция обаче се забави поради съпротивата на Турция, чийто президент твърди, че страната му първо би трябвало да позволи разногласията си със Стокхолм.

Турското държавно управление упреква Швеция, че е прекомерно мека към групировки, които счита за терористични организации.

Парламентът на Унгария също към момента не е утвърдил шведското участие в НАТО и към момента не е ясно по кое време ще го направи.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР