Съединените щати смятат, че нападенията срещу саудитски петролни съоръжения в

...
Съединените щати смятат, че нападенията срещу саудитски петролни съоръжения в
Коментари Харесай

САЩ смятат, че атаките срещу саудитски петролни съоръжения са дошли от югозападен Иран

Съединените щати считат, че нападенията против саудитски петролни уреди в края на предходната седмица са пристигнали от югозападен Иран, обявиха през вчерашния ден пред Ройтерс американски публични представители, поискали анонимност. Те прецизираха, че при офанзивите били употребявани крилати ракети и дронове, което демонстрира, че става дума за по-сложна интервенция, в сравнение с в началото се е мислело.

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи в понеделник, че наподобява Иран стои зад тези набези, само че Вашингтон не показа съответни доказателства в поддръжка на това обвиняване, а Иран отхвърля да е забъркан в ударите, напомня организацията.

Друг американски формален представител, също поискал анонимност, декларирал пред Франс прес, че Съединени американски щати са сигурни, че нападенията са били осъществени от иранска територия и че са били употребявани крилати ракети.

Макар че отговорност за нападенията поеха проиранските шиитски бунтовници хуси, които постоянно изстрелват балистични ракети от Йемен против южната част на Саудитска Арабия, американското разузнаване разполага с детайли, които разрешават да се локализира мястото на изстрелванията, показал източникът.

В същото време, Тръмп съобщи, че няма желание да се среща с иранския президент Хасан Рохани по време на откриването на есенната сесия на Общото заседание на Организация на обединените нации по-късно този месец, съобщи Ройтерс.

"Не мисля, че те са подготвени към този момент, само че те ще бъдат подготвени ", сподели Тръмп и добави: "Не изключвам нищо в никакъв случай, само че избирам да не се срещам с него ". В понеделник Рохани съобщи, че няма да се среща с Тръмп в Ню Йорк.

Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменей се зарече през вчерашния ден, че няма да има договаряния със Съединени американски щати, в случай че те не се "разкаят ", съобщи ДПА.

След като Тръмп съобщи, че евентуално Иран стои зад нападенията в събота против саудитски петролни съоръжения. Ако Съединени американски щати "върнат думите си обратно и се разкаят и върнат към нуклеарната договорка, която те нарушиха, те може да вземат участие в срещи с подписалите това съглашение с Иран ", сподели Хаменей.

Той акцентира, че в противоположен случай "няма да има договаряния на каквото и да било ниво " сред представители на двете страни "нито в Ню Йорк, нито някъде другаде ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР