Съединените щати ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера

...
Съединените щати ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера
Коментари Харесай

САЩ подаряват осем военни хеликоптера на Чехия

Съединените щати ще дават гратис на Чехия осем военни хеликоптера Bell, оповестява " Ройтерс ", базирайки се на американското посолство в Прага.

Според чешкия министър на защитата това е самопризнание за помощта на страната, която е член на НАТО, за Украйна.

Чехия се стреми да форсира модернизацията на своята войска, в това число своя хеликоптерен парк, изоставяйки въоръжението от руско време. Страната към този момент подари ненужно съоръжение на Украйна.

Показва се, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на съветската инвазия в Украйна се отплаща, означи министърът на защитата на страната Яна Чернохова.

" Ние освен спечелихме уважението на своите съдружници с помощта на напъните ни да помогнем на Украйна, само че също по този начин получихме тяхната поддръжка в модернизирането на нашата войска ", посочи тя.

Хеликоптерите идват в допълнение към 12-те, поръчани по-рано, и ще бъдат безвъзмездни, като се изключи разноските за превозването им и надстройките, прецизираха от посолството на Съединени американски щати.

" С наслаждение удостоверяваме прехвърлянето на шест AH-1Z и два UH-1Y по програмата Excess Defense Articles ", оповестиха от посолството.

С новите машини Чехия ще разполага с 10 хеликоптера AH-1Z Viper и 10 UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано машини би трябвало да дойдат през 2023 г.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР