Съединените щати ще помогнат за възстановяването на ивицата Газа след

...
Съединените щати ще помогнат за възстановяването на ивицата Газа след
Коментари Харесай

Блинкън в Израел: САЩ ще помогнат за възстановяване на Газа

Съединените щати ще оказват помощ за възобновяване на линията Газа след 11-дневната война от този месец. Това заяви държавният секретар Антъни Блинкън при визитата си в Ерусалим, където се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Блинкън дойде в Ерусалим на петия ден от примирието сред Израел и Хамас, в мощно напрегната конюнктура в палестинските територии. Часове преди идването на първия американски посланик израелската полиция простреля палестинец близо до Рамала.

Блинкън акцентира, че в този момент е моментът да бъде предотвратена повторна ескалация:

„ Знаем, че с цел да предотвратим връщането на насилието, би трябвало да потребление основаната фаза, с цел да се заемем с огромен набор основни проблеми и провокации. Най-напред би трябвало да се оправим с тежката филантропична обстановка в Газа и да стартираме възстановителните действия. “

Властите в Газа правят оценка вредите от израелските бомбардировки на десетки милиони долари.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху се закани през днешния ден с „ мощен отговор “, в случай че Хамас възобновят ракетния обстрел.

Американският държавен секретар посочи, че Вашингтон ще активизира интернационална финансова поддръжка за възобновяване на Газа и самичък ще даде „ значителен принос “ за тези старания, само че при изискване: от възобновяване да не се възползва групировката Хамас, която управлява анклава.

Днес Блинкън ще посети и Рамала - средището на палестинската самостоятелна власт, за да възобнови и заздрави контактите на Съединени американски щати с палестинската самостоятелна власт на Западния бряг, прекратени при ръководството Доналд Тръмп.

Тридневната обиколка в Близкия изток включва още визити на държавния секретар в Йордания и Египет - основни медиатори в решаването на близкоизточните спорове.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР