Съединените щати ще платят 1,95 милиарда долара на фармацевтичния гигант

...
Съединените щати ще платят 1,95 милиарда долара на фармацевтичния гигант
Коментари Харесай

САЩ дават близо 2 млрд. долара за 100 млн. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech

Съединените щати ще платят 1,95 милиарда $ на фармацевтичния колос Pfizer и немската биотехнологична компания BioNTech за 100 млиона дози от взаимната им ваксина против COVID-19, в случай че се потвърди, че тя е безвредна за приложимост от хора и ефикасна в битката против вируса, съобщи Си Ен Би Си, цитирайки известие на двете компании.

Според договорката Съединени американски щати могат да поръчат още 500 млн. дози от имунизацията, разясниха от американското министерство на опазването на здравето и обществената политика на (HHS).

Ако имунизацията се потвърди като безвредна и ефектива при третата фаза на проучвания и получи регулаторно утвърждение, министерството на Съединени американски щати ще стартира да я доставя гратис на американците. Не е ясно на какъв принцип ще бъдат раздавани първите ваксини.

От двете компании обявиха по-рано, че чакат до края на месеца да стартират огромни проучвания, в които ще вземат участие до 30 хиляди души, в случай че получат утвърждение от регулаторите.

Сделката е част от пректа „ Операция свръхсветлинна скорост " (Operation Warp Speed), посредством който администрацията на Доналд Тръмп цели да форсира създаването и производството на ваксини и медикаменти за битката против ковид.

„ Чрез „ Операция свръхсветлинна скорост “ сътворяваме портфолио  от ваксини, които усилват възможностите американците да получат най-малко една безвредна и ефикасна ваксина още до края на тази година съобщи американският здравен министър Алекс Азар. „ В взаимозависимост от триумфа на клиничните проучвания, днешното съглашение ще ни разреши да получим 100 млн. дози от имунизацията, създадена от Pfizer и BioNTech “, добави той.

На фона на тази вест акциите на Pfizer нарастнаха с 5,37% в извънборсовата търговия на Уолстрийт, а тези на немската BioNTech скочиха с 7,49% на борсата във Франкфурт (към 16:00 българско време).
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР