Съединените щати са загубили статута си на миротворец в Близкия

...
Съединените щати са загубили статута си на миротворец в Близкия
Коментари Харесай

САЩ загубиха статута си на миротворец в Близкия изток

Съединените щати са изгубили статута си на миротворец в Близкия изток. Така разяснява основният представител на Организацията за избавление на Палестина (ООП) във Вашингтон, Хусам Зомлот, решението на Съединени американски щати да спре финансирането на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA).
" Прекратяването на даване на помощ за Агенцията е единствено по себе си нарушаване на интернационалните отговорности, поети от Съединени американски щати ", се споделя в писменото изказване на Зомлот, който в действителност играе ролята на дипломат на Палестина във Вашингтон. През май, той бе отзовна по разпореждане на президента на Палестина Махмуд Абас в отговор на преместването на американското посолство в Израел от Тел Авив в Ерусалим.
В четвъртък „ Вашингтон пост “ заяви за желанието на американската администрация да спре финансирането на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA). Според нейни сведения, Вашингтон не е склонен с метода, по който UNRWA изразходва паричните средства, а също и приканва да се отнеме статута на емигрант на редица палестинци. Понастоящем на повече от 5 милиона души е даден този статут, а американските управляващи имат намерение да понижат това число над 10 пъти, съобщи БГНЕС.
" Не Съединени американски щати ще дефинират статута на палестинските бежанци ", сподели Зомлот, който заема и длъжността консултант на Абас по стратегическите въпроси. Според него, " поддържайки най-радикалната политическа реторика на Израел по всички въпроси, в това число за правата на повече от 5 милиона палестински бежанци, администрацията на Съединени американски щати загуби статута си на миротворец и освен изостря така и така взривоопасната обстановка, само че и вреди на вероятностите за подписване в бъдеще на мир в Близкия Изток. "
По-рано държавното управление на Съединени американски щати по заповед на президента Доналд Тръмп анулира отпущането на помощ за Палестина на стойност 200 млн. $, като посочи, че на решението е повлияла обстановката в линията Газа, където палестинската придвижване " Хамас заплашва човешкия живот и утежнява филантропичната и икономическа обстановка. "
В началото на януари Тръмп предложи да се прекрати даването на финансова помощ за Палестина, заради нежеланието да води договаряния с Израел. На 16 януари Държавният департамент на Съединени американски щати разгласи, че Вашингтон ще трансферира на Агенцията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинските бежанци (UNRWA) 60 млн. $, което е по-малко от 20% от годишните вноски на Съединени американски щати в бюджета на организацията. Миналата година Вашингтон даде на UNRWA повече от 350 млн. $, или към половината от общия бюджет на организацията. Намаляването на американските вноски слага тази конструкция в системата на Организация на обединените нации в сложна финансова обстановка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР