Съединените щати призоваха съюзниците си да се противопоставят активно на

...
Съединените щати призоваха съюзниците си да се противопоставят активно на
Коментари Харесай

Китай срещу ударите на САЩ: Три главни предимства за Русия

Съединените щати приканиха съдружниците си да се опълчват интензивно на Китай. В същото време Поднебесната империя към този момент е почувствала натиска на Вашингтон, понесла тежки загуби заради интригите на американците. Но главната облага в тази борба ще бъде за Русия.

Опасността от повишаване на икономическото въздействие на Китай плашеше даже предходния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Той опита стопански способи, с цел да забави растежа му.

Въпреки това, съдейки по темповете на възобновяване на китайската стопанска система, които продължиха преди пандемията от ковид, той не съумя.

Администрацията на Джо Байдън избра по-директни дейности:

- ограничение на вложенията на Съединени американски щати в планове за AI (ИИ - неестествен интелект) и съвременни полупроводници в Китай;

- провокиране на спора сред Китай и Тайван.

Сега Съединените щати въоръжават Тайван по същия метод, както през предходните години Украйна, и също така се пробват да основат съюз, ориентиран към въздържане на Китай от страните от Азиатско-Тихоокеанския район. Което обаче не пречи на администрацията на Байдън постоянно да заявява желанието си за нормализиране на връзките с Пекин.

Време е за борба!

Едно от най-големите бизнес издания в Америка, The Wall Street Journal, прикани Съединени американски щати да се „ причислят към своите съдружници, с цел да се опълчват на икономическата насила на Китай “.

Всъщност вестникът упорства за оповестяване на икономическа война на китайците поради възходящата им икономическа мощност и основаващата се на това политическа " произволи " на Пекин.

На този декор през първото полугодие на тази година вносът на артикули от Китай в Съединени американски щати понижа с 25% в съпоставяне със същия интервал на предходната година:

- през 2019 година на покупките на китайски артикули американецът харчеше всеки четвърти долар;

- през първата половина на 2023 година единствено всеки шести $ се харчеше за китайски артикули (според вестник The Washington Post).

Войната към този момент е налице

Делът на Китай в американския импорт понижа до най-ниското равнище от повече от 20 години, когато Поднебесната империя стана член на Световната комерсиална организация (СТО). Пет години по-рано делът на Пекин беше към 22% от импортираните в Съединени американски щати артикули, а в този момент е към 13%.

" Намалението на доставките на артикули от Китай се следи във всички сегменти: вносът на облекло и играчки понижа с третина, на лекарства - съвсем на половина, а на електроника - с 15% ", отбелязва изданието Politico.

Съединени американски щати постановат напън върху Китай, като понижават покупките на артикули. Едновременно с това и Япония - основен съдружник на Вашингтон в Азия сега - също понижава вноса от Китай.

" При това внезапно набъбнаха доставките на артикули в Съединени американски щати от Виетнам и Тайланд, с които американците пробват да заместят Китай. А най-големите търговски сътрудници на Вашингтон станаха Мексико и Канада ", акцентира The Washington Post.

Apple се реалокира в Индия

Също по този начин администрацията на Байдън настоятелно предлага на своите корпорации да реалокират производството си от Китай в по-комплекционни азиатски страни: Индия и Виетнам. И това дава резултати.

До 2027 година Apple възнамерява да създава половината от всичките си iPhone устройства в Индия. Повечето съставни елементи към момента ще се създават в Китай, само че сглобяването ще се прави в прилежащата страна.

А Китай?

Икономиката на Китай в огромна степен зависи от износа на артикули на международните пазари, както и от вложения в индустрията от страна на най-големите задгранични корпорации.

Действията на американците и техните съдружници ще имат негативни последици за Пекин. Досега Китай съумява да се оправи с тях, само че първите признаци за закъснение на стопанската система към този момент са налице.

Също по този начин, предходната година, в сходство с политиката " нулева приемливост към ковид ", бяха наложени редица ограничавания, които пречеха на работата на фабриките и магазините в Китай.

Така че американските наказания дават избрани резултати. Но не по-малко въздействие оказва бързото утежняване на икономическата обстановка в европейските страни, които са принудени да понижат вноса.

Кой ще завоюва?

Сред главните спечелили могат да бъдат Русия и съюзът на разрастващите се страни БРИКС. В момента това обединяване се готви за уголемение. На скоро специфичният дипломат на Министерство на външните работи на ЮАР Анил Суклал съобщи:

" Над 40 страни оповестиха своето предпочитание да се причислят към обединяването на разрастващите се страни. Официални претенции за участие в новия съюз към този момент са подадени от 23 от тях. "

Приемането на 23 нови членове в блока ще докара до това, че през идващите две години към 40% от международния Брутният вътрешен продукт ще се падат на БРИКС. Това е най-малко с третина повече от дяловете на страните от Г7.

Освободете се от Съединени американски щати

В страните от БРИКС към този момент живеят към 40% от популацията на планетата. А при уголемение, новият съюз може да включва до половината от популацията на Земята.

Това е грамаден пазар, който с развиването на стопанската система на разрастващите се страни и увеличение на благосъстоянието на техните жители, ще разреши на БРИКС и Глобалния Юг в близка вероятност изцяло да се освободят от въздействието на Съединени американски щати и груповия Запад.

В тази връзка дейностите на Вашингтон и неговите съдружници против Русия и Китай спомагат за по-бързото преобразяване на БРИКС от официално обединяване на най-големите разрастващи се страни в пълностоен съюз, който се опълчва на въздействието на груповия Запад.

Каква е изгодата от това?

За Русия изострящите се връзки сред Съединени американски щати и Китай дават в действителност тройна изгода.

Първо, около насочването на вниманието на Вашингтон към войната с Пекин, за груповия Запад ще остават все по-малко запаси за поддръжка на Украйна, което ще спомага за привършване на войната за по-кратко време и с по-малко загуби.

Второ, в тези условия Китай ще бъде заставен да сътрудничи още по-тясно с Русия - което за нас, без подозрение, е преференциално.

Трето, образците на Русия и Китай ще подтикват разрастващите се страни да сътрудничат все по-активно между тях, както в границите на БРИКС, по този начин и отвън него. А това ще спомага за растежа на интернационалната търговия и стопанската система на нашата страна посредством по-активно нахлуване на пазарите на страните от Глобалния Юг.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР