Съединените щати призоваха правителствата на Косово и на Сърбия да

...
Съединените щати призоваха правителствата на Косово и на Сърбия да
Коментари Харесай

САЩ подскочиха, призив към Сърбия и Косово

Съединените щати приканиха държавните управления на Косово и на Сърбия да се въздържат от дейности и изказвания, които биха разпалили още повече напрежението.

Прищина и Белград би трябвало неотложно да деескалират обстановката, да се върнат към сигурността и върховенството на правото и към разговора с посредничеството на Европейския съюз, се споделя в изказване на държавния секретар Антъни Блинкън във връзка въоръжения конфликт в село Баньска и в едноименния православен манастир в Северно Косово. И от името на Вашингтон осъди вчерашното нахлуване, при което беше погубен един косовски служител на реда, съобщи БНР.
-->
При трагичните събития през вчерашния ден, траяли близо 12 часа, бяха убити и трима от нападателите против полицията. Премиерът на Косово Албин Курти твърдеше, че те били общо 30-ина, добре въоръжени и с бронирани коли. Курти упрекна за стрелбата сръбските управляващи: " Организирана престъпност, подкрепяна политически, финансово и логистично от финансов Белград, атакува страната ни. В тази борба ние браним законността и жителите на без значение Косово без значение от етническата им пренадлежност ".

От Белград президентът на Сърбия Александър Вучич удостовери, че нападателите са сърби, само че не били изпратени от никого, а били локални - косовски сърби. Не те обаче били отговорни за следващото рисково повишаване на напрежението в Северно Косово, а Курти, който с дейностите си ги тласкал към принуждение:

" През цялото време предизвикат ли, предизвикат. Жалко, че част от сърбите там се подведоха по тези провокации. Албин Курти е единственият провинен, единственият, която желае конфликти и война. Никой различен не ги желае. Мечтата на живота му е да ни въвлече във  война с НАТО ".

След като в това си послание нощес упрекна част от интернационалната общественост, че била дала картбланш на косовския министър председател да избива сърби, през днешния ден Вучич демонстративно се срещна с съветския дипломат в Белград Боцан-Харченко и го осведоми, че Курти правил " брутално етническо пречистване ".

Днес косовската полиция влезе в Банска с бронирани коли и стартира подробен обиск за останали там нападатели. За шестима Прищина твърди, че са съумели да избягат на територията на Сърбия. Журналисти не се позволяват до селото. Открити били обаче огромен брой тежки и леки огнестрелни оръжия, експлозиви и униформи.

В Прищина беше разгласен ден на печал в памет на убития служител на реда Африм Буняку
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР