Съединените щати приветстваха усилията на Турция да убеди Русия да

...
Съединените щати приветстваха усилията на Турция да убеди Русия да
Коментари Харесай

САЩ подкрепят усилията на Турция за възобновяване на зърнената сделка

Съединените щати приветстваха напъните на Турция да убеди Русия да се върне към самодейността за експорт на украинско зърно, заяви Държавният департамент.

" Продължаваме да си сътрудничим с Организация на обединените нации и с Турция, които работиха доста интензивно, с цел да създадат зърнената договорка допустима и функционална ", заявипред кореспонденти заместник-говорителят на Държавния департамент Ведант Пател в отговор на въпрос по отношение на срещата на президента Реджеп Тайип Ердоган с съветския президент Владимир Путин в Сочи.

" Благодарим също по този начин на нашия съдружник в НАТО, Турция, за значимата ѝ роля в напъните да се опитаме да върнем зърнена самодейност в естествен ход ", сподели той и добави, че решението на Русия да приключи присъединяване си в зърнената договорка " вреди на страните, уязвими от продоволствена неустановеност по света ".

Запитан за известията, че Съединени американски щати оферират маршрута по река Дунав като опция на Черноморския зърнен кулоар, Пател съобщи, че задачата и вярата на Съединени американски щати е Русия да се върне към зърнена договорка.

" Разбира се, ние продължаваме да оценяваме и да преглеждаме какви други благоприятни условия има, с цел да сме сигурни, че потокът от хранителни артикули може да стигне до местата, където би трябвало да отиде ", сподели той.

" И също по този начин сме извънредно признателни на Организация на обединените нации и на нашите турски сътрудници за ролята, която изиграха преди този момент за сключването на тази договорка, и за ролята, която не престават да играят, с цел да се опитат да убедят Русия ", добави той.

След срещата си с Путин в Сочи Ердоган съобщи, че има вяра, че скоро ще бъде реализиран " добър резултат " за обновяване на зърнената договорка.

Русия прекрати присъединяване си в договорката на 17 юли, която беше подписана с посредничеството на Турция и Организация на обединените нации, за обновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на войната в Украйна през февруари 2022 година

Москва твърди, че Западът не е извършил отговорностите си във връзка с съветския експорт на зърно и заяви, че рестриктивните мерки във връзка с заплащанията, логистиката и застраховките са били спънка за нейните доставки. /Анадолска агенция/БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР