Съединените щати поискаха от Израел да отложи началото на сухопътна

...
Съединените щати поискаха от Израел да отложи началото на сухопътна
Коментари Харесай

NYT: САЩ искат от Израел да отложи операцията в Газа

Съединените щати желаеха от Израел да отсрочи началото на сухопътна интервенция в линията Газа, частично с цел да се приготви по-добре за вероятни офанзиви против силите си в Близкия изток. Това заяви The New York Times (NYT), базирайки се на източници.

Събеседниците на изданието чакат, че броят на офанзивите против американските сили може да се усили, откакто Израел реши да изпрати войски в Газа. Съединените щати допускат, че офанзивите може да са осъществени от подкрепяни от Иран районни групи.

Според вестника администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън моли еврейската страна да отсрочи интервенцията освен от съображения за сигурност: Вашингтон желае да „ завоюва време “ за договаряния за освобождение на заложници и доставка на филантропична помощ. Изданието написа, че администрацията на Съединени американски щати не насочва никакви условия към Израел, само че въпреки всичко поддържа желанието на еврейската страна да организира сухопътна интервенция и да унищожи радикалното палестинско придвижване Хамас.

Събеседниците на NYT настояват, че съветът за отсрочване на началото на интервенцията е бил предаден посредством шефа на Пентагона Лойд Остин. Ръководителят на американското военно ведомство поддържа връзка съвсем всеки ден с израелския си сътрудник Йоав Галант, страните разискват доставките на американско оръжие и разполагането на американски войски в района. Остин също сподели на министъра на защитата на Израел, че връщането на заложниците е приоритет на Съединени американски щати, сподели един от източниците на вестника.

Си Ен Ен по-рано заяви, че Вашингтон оказва напън върху Израел, призовавайки го да отсрочи началото на наземната интервенция в Газа и да освободи заложници, арестувани в анклава. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен обаче сподели по NBC, че Израел би трябвало независимо да вземе решение за започване на сухопътна интервенция, а Вашингтон може единствено да дава препоръки.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР