Съединените щати планират от октомври да разширят ограниченията върху доставките

...
Съединените щати планират от октомври да разширят ограниченията върху доставките
Коментари Харесай

САЩ започват война за чипове с Китай

Съединените щати възнамеряват от октомври да разширят рестриктивните мерки върху доставките на полупроводници в Китай, както и средствата за производството на микросхеми. Според специалисти става дума за ново разширение на " софтуерната обсада " сред двете страни, което ще заплаши с нови проблеми  и повишение на цените в полупроводниковата промишленост и в други страни, оповестява в собствен разбор " Независимая газета ". В отговор Китай може да отреже достъпа на американците до редки земни първични материали, предвиждат специалисти. 

Министерството на търговията на Съединени американски щати приготвя нови правила за възбрана на продажбите на съоръжение за произвеждане на чипове на китайски заводи, които създават избрани типове полупроводници от последващо потомство, заяви Ройтерс, базирайки се на свои източници. Министерството на търговията даде обещание, че ще „ одобри изчерпателен метод за използване на спомагателни дейности... за отбрана на ползите на националната сигурност и външната политика на Съединени американски щати “, в това число за попречване на придобиването на Китай на американски технологии, които могат да бъдат употребявани за военни цели. 

Американското ведомство може да включи спомагателни ограничавания или да направи промени във към този момент въведени ограничавания. Министерството на търговията на Съединени американски щати, при положение на такива наказания, постоянно отхвърля заявките за приемане на лиценз за търговия със неразрешени артикули. Агенцията отбелязва, че администрацията на президента Байдън се стреми да попречи на високите резултати на Китай, който се е насочил към развиването на технологии, където Съединени американски щати към момента имат владичество.

„ Стратегията е да се задуши Китай и те откриха, че чиповете са най-прекият път “, изяснява източникът на Reuters.  Новите забрани ще се основават на ограничавания, оповестени по-рано тази година от американските компании KLA Corp, Lam Research Corp и Applied Materials Inc. С инструкции, на тези компании беше неразрешено да изнасят съоръжение за произвеждане на чипове в китайски заводи, които създават съвременни полупроводници с индустриален развой под 14 нанометра (nm), в случай че продавачите не получат лиценз от Министерството на търговията. Миналия месец също бяха изпратени писма до Nvidia Corp и Advanced Micro Devices за прекъсване на доставките на някои компютърни чипове с изкуствен интелект за Китай, в случай че не получат лицензи. Вашингтон се обърна и  към съдружниците си, с цел да ги призове да наложат сходни ограничавания, с цел да попречат на задгранични компании да продават технологии на Китай, които са неразрешени и за американски компани, съобщи Ройтерс.

По-рано Wall Street Journal (WSJ) заяви, че американските управляващи обмислят да подхващат ограничения, ориентирани към наблюдаване и, в случай че е належащо, блокиране на американските вложения " в софтуерни компании в Китай и други евентуално враждебни страни ". Вестникът уточни, че вследствие на използването на плануваните ограничения, взаимните предприятия, в които американски компании трансферират технологии на китайски сътрудници, както и американските рискови фондове, инвестиращи в Китай, ще се сблъскат със обилни проблеми. В края на август администрацията на Байдън към този момент беше наложила ограничавания върху продажбата на чипове, употребявани за суперкомпютри и изкуствен интелект на Китай и Русия. По-специално, производителите на GPU Nvidia и AMD обявиха, че държавното управление на Съединени американски щати в този момент изисква лицензи за експорт, с цел да продава два типа високопроизводителни чипове, употребявани в сървърни системи. 

След въвеждането на западните наказания Nvidia не работи с Руската федерация, само че доставя артикули на китайския пазар. На собствен ред AMD уточни, че новите забрани се отнасят за продажбите в Русия и Китай на една от най-високопроизводителните графични карти. По-късно Nvidia разкри, че е получила утвърждение от държавното управление на Съединени американски щати за „ експорт, реекспорт и вътрешен трансфер “, нужни за продължение на създаването на чипове под имената H100 и A100. Разрешението е годно до 1 септември 2023 година и разрешава на Китай да получава чипове посредством представителството на компанията в Хонконг.  

В отговор Пекин разгласи, че " изрично възразява " против дейностите на Съединени американски щати, които вредят освен на китайските и американските компании, само че и се отклоняват от правилата на честната конкуренция, както и че нарушават световните стопански и търговски правила, вредят на интернационалното съдействие и възобновяване на международната стопанска система. Според специалисти сходни ограничавания ще провокират спомагателни проблеми на пазара на полупроводници. А новите ограничавания са част от студената война сред Китай и Съединени американски щати и за предимство във високите технологии. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР