Съединените щати отново наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за

...
Съединените щати отново наложиха вето на проекторезолюция на Съвета за
Коментари Харесай

Светът осъди ветото на САЩ върху резолюцията на ООН за прекратяването на огъня в Газа

Съединените щати още веднъж постановиха несъгласие на проекторезолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (СС на ООН) по отношение на войната на Израел против Газа, което провокира необятна рецензия както от противници, по този начин и от съдружници.
Ходът във вторник беше третото несъгласие на Съединени американски щати върху резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, изискваща преустановяване на огъня в Газа, и пристигна ден откакто Вашингтон популяризира резолюция, която ще поддържа краткотрайно преустановяване на огъня, обвързвано с освобождението на всички израелски пленници от палестинския анклав.
Гласуването в 15-членния съвет беше 13-1, като Обединеното кралство се въздържа, което отразява мощната поддръжка от страни по света за преустановяване на опустошителния спор, който умъртви повече от 29 000 палестинци.
Джан Джун, пратеникът на Китай в Организация на обединените нации, изрази " мощно отчаяние и неодобрение " от Съединени американски щати, съгласно организация Синхуа.
„ Ветото на Съединени американски щати изпраща неверно обръщение, тласкайки обстановката в Газа към по-опасна “, сподели Джан, добавяйки, че възражението против прекратяването на огъня в Газа не е „ нищо по-различно от даването на зелена светлина на продължаващото кръвопролитие “.
„ Само като потуши пламъците на войната в Газа, светът може да предотврати поглъщането на целия район от пъклен огън “, цитира думите му Синхуа.
Русия
Посланикът на Русия в Организация на обединените нации Василий Небензя сподели, че ветото на Съединени американски щати отбелязва „ следващата черна страница в историята на Съвета за сигурност “.
Той упрекна Съединени американски щати, че се пробват да изкарат време, с цел да може Израел да извърши своите „ безчовечен проекти “ за Газа, а точно да изтласка палестинците от територията и изцяло да „ прочисти “ анклава.
Той добави, че колкото и да е горчив " послевкусът " от вота, " не сме в въодушевление да се отхвърляме ".
Франция
Пратеникът на Франция в Организация на обединените нации Никола дьо Ривиер изрази страдание, че резолюцията „ не може да бъде призната поради пагубната обстановка “ в Газа.
Дьо Ривиер добави, че Франция, която е гласувала за резолюцията, ще продължи да работи за освобождението на всички пленници и за прекратяването на огъня да бъде „ приложено неотложно “.
Алжир
Пратеникът на Алжир сподели, че Съветът за сигурност на Организация на обединените нации се е „ провалил още веднъж “ и предизвести, че този ход може да има дълбоки последствия за Близкия изток като цяло.
„ Нашето обръщение към вас през днешния ден е, че интернационалната общественост би трябвало да отговори на апелите за преустановяване на убийствата на палестинци, като призове за неотложно преустановяване на огъня. Всички, които попречват сходни апели, би трябвало да преразгледат своите политики и калкулации, тъй като неверните решения през днешния ден ще имат цена за нашия район и нашия свят на следващия ден. И тази цена ще бъде принуждение и неустойчивост “, сподели Амар Бенджама.
„ Така че запитайте се, изследвайте съвестта си. Какво ще провокират решенията ви през днешния ден? Как ще те съди историята? “
Палестина
Палестинският делегат в Организация на обединените нации Рияд Мансур сподели пред Ал Джазира, че ветото на Съединени американски щати е „ доста тъпо “.
„ Наречете го както и да е, филантропично, опишете го както желаете, само че неотложно преустановяване на огъня, както е поискано от генералния секретар на Организация на обединените нации и съвсем всички филантропични организации на Обединените народи и голям брой страни в Общото заседание, “ той сподели.
„ Това е неверно обръщение, което Съветът за сигурност изпраща на Израел.
„ Ще продължим да чукаме на вратата на Съвета за сигурност, Общото заседание, всички съставни елементи на Организация на обединените нации “, добави той.
Хамас
Палестинската група съобщи, че решението на администрацията на американския президент Джо Байдън да блокира проекторезолюцията на Алжир е от изгода за дневния ред на израелската окупация, която има за цел да „ убива и изселва “ палестинците.
„ Президентът Джо Байдън и неговата администрация носят директна отговорност за провалянето на резолюцията за преустановяване на огъня в Газа “, се споделя в изказване на Хамас.
Палестинска власт
Кабинетът на палестинския президент Махмуд Абас съобщи, че ветото на Съединени американски щати се опълчва на интернационалната общественост и дава на Израел „ спомагателна зелена светлина за израелската окупация да продължи експанзията си против народа на Газа и да стартира кърваво нахлуване против Рафах “.
Палестинското президентство също по този начин съобщи, че държи администрацията на Съединени американски щати виновна за „ поддръжката и обезпечаването на отбрана “ на „ варварските офанзиви “ на Израел против деца, дами и възрастни хора в Газа.
„ Тази политика прави Съединените щати сътрудник в закононарушенията на геноцид и етническо пречистване и военните закононарушения, които израелските сили правят “, сподели службата.
Катар
Посланикът на Катар в Организация на обединените нации Аля Ахмед Сайф Ал Тани сподели, че съжалява за неуспеха на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да одобри направената от Алжир резолюция и даде обещание да продължи да улеснява напъните за обезпечаване на помирение в Газа.
Саудитска Арабия
Министерството на външните работи на Саудитска Арабия изрази „ страдание “ за ветото и акцентира „ нуждата в този момент повече от всеки път да се реформира Съветът за сигурност, с цел да извършва своите отговорности за поддържане на мира и сигурността с доверие и без двойни стандарти “.
Норвегия
Мисията на Норвегия в Организация на обединените нации съобщи, че „ съжалява “, че Съветът не е съумял да одобри резолюция за неотложно филантропично преустановяване на огъня.
„ Наложително е да се постави завършек на ужаса в Газа “, се споделя в известието.
Куба
Президентът на Куба Мигел Диас-Канел Бермудес разкритикува Съединени американски щати, заявявайки, че тяхното несъгласие ги прави съучастници в закононарушенията на Израел против палестинците.
„ Съединени американски щати преди малко постановиха още веднъж несъгласие на резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която изискваше неотложно преустановяване на огъня в Газа и завършек на насилственото разселване на палестинското население “, сподели Бермудес в обява в обществените медии. „ Те са съучастници в този геноцид на Израел против Палестина.
Амнести Интернешънъл
Агнес Каламард, шеф на групата за правата на индивида, сподели, че Вашингтон е имал късмет да отбрани палестинските цивилни, само че е избрал „ противоположния път “ в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации.
„ И още веднъж... когато Съединени американски щати можеха да създадат вярното нещо: да защитят палестинците против съществени опасности от геноцид; зачитат интернационалното право и универсалността; предотврати всеобщи убийства и премеждия – избра противоположния път “, сподели Каламард.
Съвет за американско-ислямски връзки (CAIR)
Директорът на CAIR Нихад Ауад сподели, че на мюсюлманските американци „ свършват думите “, с цел да осъдят поддръжката на Байдън за „ геноцида “ в Газа.
„ Последното несъгласие на Съединени американски щати върху резолюцията на Организация на обединените нации за преустановяване на огъня е срамно. Президентът Байдън би трябвало да спре да се държи като бранител на Бенямин Нетаняху и да стартира да се държи като президент на Съединените щати “, сподели Ауад в изказване.
„ Призоваваме американския народ да продължи да показва своята съпротива против поддръжката на администрацията на Байдън за военните закононарушения на израелското държавно управление, като се свърже с Белия дом и техните определени чиновници и ги призове да изискат преустановяване на огъня, достъп до филантропична помощ и гонене на обективен, дълготраен мир.”

Снимка: БГНЕС
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР