Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет

...
Съединените щати обявиха днес, че предоставят на Украйна нов пакет
Коментари Харесай

САЩ обявиха нов пакет военна помощ за Украйна, който е в размер на над 2 милиарда долара и включва ракети с по-голям обсег

Съединените щати оповестиха през днешния ден, че дават на Украйна нов пакет военна помощ. Той възлиза на общо над 2 милиарда $ и включва по-далекобойни ракети, които съвсем ще удвоят обсега, в който украинските въоръжени сили могат да нанасят удари по съветски позиции, съобщи Франс прес, като се базира на Пентагона.
 
Прессекретарят на министерството на защитата на Съединени американски щати бригаден военачалник Патрик Райдър заяви на конференция, че помощта съдържа изстрелвани от земята ракети с дребен диаметър (Ground-Launched Small Diameter Bomb, съкр. GLSDB, бел. ред.). Тези муниции, които са създавани взаимно от американската компания " Boeing " и шведската " Saab ", са с обхват до 150 километра и надлежно могат да ударят съветски позиции зад фронтовите линии.
 
" Това обезпечава (на украинците оръжия, бел. ред.) с по-голям обхват... което ще им разреши да организират интервенции за защита на своята територия и да си върнат (земя, бел. ред.) ", сподели Райдър.
 
По-рано Киев изиска от Вашингтон ракети с по-голям обхват от артилерийски системи HIMARS, които са в положение да поразяват с точност цели на до 80 километра. GLSDB ще може да бъдат употребявани за удари по съветски позиции в Донбас, Херсонска и Запорожка област, както и в северната част на Кримския полуостров, отбелязва Агенция Франс Прес.
 
Помощта включва също " основни (системи) за противовъздушна защита, с цел да бъде помогнато на Украйна да пази своето население, както и бронирани бойни машини на пехотата ". Пакетът съдържа също муниции да противотанкови ракетни комплекси Javelin и за артилерийски системи HIMARS, заяви още Пентагонът в официално съобщение.
 
Новата помощ е на обща стойност 2,175 милиарда $. Пакетът включва оръжия от запасите на министерството на защитата на Съединени американски щати на стойност 425 милиона $ плюс 1,75 милиарда за пазаруване на въоръжение от съответните производители.
 
От началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари предходната година Съединените щати са дали на нападната страна военна помощ в размер на общо над $29,3 милиарда, сочат данни на Пентагона. Той даде обещание Вашингтон да продължи да работи със своите съдружници и сътрудници, с цел да обезпечава на Киев помощта, от която се нуждае на бойното поле както в непосреден проект, по този начин и по-дългосрочно.
 
По-рано през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски прикани за нови оръжейни доставки за страната с.
" Украйна ще съумее да удържи Бахмут и да освободи окупираната (част от) Донбас, в случай че получи ракети с огромен обхват ", увери Зеленски на взаимна конференция в Киев с ръководителите на Европейския съвет и на Европейската комисия, Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.
 
Той даде да се разбере, че украинските въоръжени сили ще отбраняват, до момента в който могат, " крепостта Бахмут ", както той назова основния град в източната Донецка област, който от месеци е сцена на кръвопролитни сражения.
 
" Никой няма да подарява Бахмут ", добави Зеленски за града, чието завладяване в този момент е съществена цел на съветската войска.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР