Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция в Съвета за сигурност

...
Съединените щати наложиха вето на проекторезолюция в Съвета за сигурност
Коментари Харесай

САЩ налагат вето на призива на Съвета за сигурност за „хуманитарна пауза“ във войната Израел-Хамас

Съединените щати постановиха несъгласие на проекторезолюция в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която призоваваше за филантропична пауза в обсадената Газа – предизвиквайки нови рецензии за политическата парализа в могъщия световен орган.

Кратката проекторезолюция, препоръчана от Бразилия, осъжда терористичните офанзиви на 7 октомври от палестинска въоръжена група в Израел, които убиха над 1400 души, и упорства за освобождението на заложници, взети от Хамас.

Той също по този начин прикани всички страни да съблюдават интернационалното право и да защитят живота на цивилни в следената от Хамас Газа на фона на свирепо възмездие от израелски военни самолети. Международната общественост би трябвало да сътвори „ филантропични паузи “ в боевете, с цел да разреши доставката на помощ, сподели той.

Дванадесет от 15-те членове на съвета утвърдиха плана в сряда, като Обединеното кралство и Русия се въздържаха и Съединени американски щати постановиха несъгласие.

Говорейки след гласуването, посланикът на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд изясни, че Съединени американски щати желаят повече време, с цел да оставят американската дипломация на място да се „ разиграе “. Преди това Съединени американски щати отложиха гласуването на резолюцията.

Томас-Грийнфийлд също подлага на критика текста, че не загатва правото на Израел на самозащита – точка, която по-късно повтори от английския представител Барбара Удуърд.

След офанзивите на Хамас Израел бомбардира Газа, следена от Хамас, с въздушни удари. Освен това е отрязал 2-те милиона поданици на анклавите от доставки на артикули от първа нужда, в това число храна, вода и електричество.

Повече от 3000 души починаха при израелските удари – в това число повече от 1000 деца и десетки филантропични служащи – и специалистите на Организация на обединените нации предизвестяват за необятно публикувано злополучие, в случай че водата и електричеството не бъдат възобновени.

Съединени американски щати, Египет, Израел и Организация на обединените нации договарят от дни за вероятното разкриване на филантропичен кулоар, който да доставя помощ през граничния пункт Рафа, който свързва Газа с Египет.

В Ню Йорк няколко членове на Съвета за сигурност показаха отчаяние и незадоволеност от неуспеха на взаимно изказване по отношение на значимостта на помощта и отбраната на жителите.

„ За страдание, доста за жалост, съветът още веднъж не съумя да одобри резолюция по тези спорове. Отново доминират мълчанието и бездействието. За безстопанствен същински дълготраен интерес “, сподели посланикът на Организация на обединените нации в Бразилия Серджо Франка Данезе след ветото.

Съветът за сигурност „ пропусна опция “, сподели френският представител Никола дьо Ривиер пред пресата след гласуването.

„ Дълбоко съжаляваме, че този текст беше отритнат “, сподели той.

„ Ние изцяло признаваме правото на Израел да се пази. И въпреки това, отбрана на цивилни, даване на филантропичен достъп, приканване за цялостно съблюдаване на интернационалното филантропично право и Женевските конвенции – няма безусловно никакво несъгласие. Това в действителност е задачата на тази резолюция “, добави той.

Говорейки пред съвета, посланикът на Обединените арабски емирства Лана Нусейба сподели, че резолюцията не е „ съвършен текст “, само че че нейната страна е гласувала за нея, „ тъй като тя ясно показва съществени правила, които би трябвало да бъдат спазвани и които този Съвет е задължен да ускори и подкрепям.

Тя също по този начин изрази вяра, че дипломатическите старания на Съединени американски щати в района „ ще ни оказват помощ да се измъкнем от този борд, към който вървим “.

Съветът за сигурност е най-мощният орган на Организация на обединените нации, само че постоянно е възпрепятстван от правото на несъгласие, притежавано от всеки от неговите пет непрекъснати членове. Последните проекторезолюции също бяха възпрепятствани от съветски несъгласие, когато става дума за нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата седмица Русия предложи друга резолюция, призоваваща за филантропично преустановяване на огъня в Газа, която също не беше призната.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР