Съединените щати днес официално излизат от Парижкото споразумение за климата

...
Съединените щати днес официално излизат от Парижкото споразумение за климата
Коментари Харесай

Днес САЩ официално излизат от Парижкото споразумение за климата |

Съединените щати през днешния ден публично излизат от Парижкото съглашение за климата - тъкмо година откакто администрацията на Тръмп уведомии Организация на обединените нации, че напуща интернационалния контракт, предава ДПА. 

Съединени американски щати е първата страна, която напуща съглашението, утвърдено в Париж през 2015 година Официалното овакантяване на страната от контракта се случва на фона на президентските избори. Припомняме, че Джо Байдън съобщи, че в случай че бъде определен, една от първите му задания, ще е да причисли САЩ отново към контракта.

По време на предизборната акция през 2016 година, Тръмп даде обещание да извади Съединени американски щати от съглашението, което съгласно него вреди на американската стопанска система, написа Ройтерс. И така втората в света страна по парникови излъчвания след Китай, напусна съглашението.

Европейски и американски вложители, чиито активи възлизат на общо 30 трилиона $, прикани Съединените щати бързо да се върнат към контракта. В противоположен случай страната рискува да изостане в конкуренцията за една по-зелена световна стопанска система, предизвести основаната в Ню Йорк компания Блек Рок, съобщи Ройтерс.

Редица учени пък неведнъж предизвестяват, че са необходими фрапантни дейности, с цел да бъде предотвратено повишението на междинната температура на планетата с повече от 1,5 до 2 градуса по Целзий по отношение на доиндустриалните нива - задачата, заложена в Парижкото съглашение.

Ефектите от световното стопляне към този момент се усещат, с повишение на морското ниво, естествени бедствия и умиране на коралови рифове, напомня ДПА.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР