Съединените американски щати усилват своя основен танк M1A2 SEPv2 Abrams

...
Съединените американски щати усилват своя основен танк M1A2 SEPv2 Abrams
Коментари Харесай

В догонване на „Армата”: САЩ оборудват танковете си Abrams с израелска система за активна защита, резултатите надминават очакванията

Съединените американски щати усилват своя главен танк M1A2 SEPv2 Abrams с израелски комплекс за дейна отбрана (КАЗ) Trophy, заяви интернет-изданието newinform.com. В края на този септември Пентагонът подписал с компанията General Dynamics Land Systems контракт за доставяне на „ Абрамс” от една бронетанкова бригада с КАЗ Trophy. След по-малко от месец американски издания демонстрираха илюстрации на обновените машини, готови за тествания.

Американският полковник Глен Дин разказал за изданието Defense News за хода на тестванията на обновените танкове. Тестовете се организират на територията Редстоунския боеприпас в Алабама и на полигон в Мичигън.

Снабденият с Trophy танк Abrams към този момент минал тествания с тактически обстрели. В рамките на първия стадий американците изпитали работоспособността на КАЗ, а на втория проверявали системите „ в оперативно-реални условия”, т.е. на действителното полесражение.

Според полковник Дин, системата Trophy надминала всички упования на Пентагона. Той декларирал, че в границите на тестванията танкът сполучливо се справил с изпратени по него 48 снаряда.

В сходство с проектите на Пентагона бригада с осъвременени танкове M1A2 SEPv2 в новата настройка още през 2020 година ще бъдат изпратени за непрекъснато да „ сдържат експанзията от страна на Русия”.

Цената на модернизацията на бригадния комплект от 90 танка е 150 млн $ (по 1,67 млн за обособена машина). Руски специалисти настояват, че това единствено ще форсира приемането на Т-14 „ Армата” на въоръжение и въвеждане на нови тактически способи, да вземем за пример изстрелване на свръхбърза поредност от няколко снаряда.

Сега М1 Abrams е предпазен с композитна ризница вид Chobham, която е развиване на английската „ Бърлингтън”. Тя се състои от пластове разнообразни материали с дребни пространства между тях:
- Различни сплави на стомана;
- керамичен слой;
- разнообразни типове пластмаса;
- кевларен слой;
- плочи от обеднен уран, ламинирани в стомана, само че сложени единствено в челната част на танка.

Тази композиция дава челна ЕЛХБ отбрана на купола сред 1320 и 1620 mm против кумулативни снаряди, и от 940 до 960 mm против кинетични снаряди. Комплектът за градски условия включва и тухли реактивна ризница по страничните бордове. Горивните резервоари и касетите с муниции са предпазени от противоударни панели, които отстраняват опцията от гърмеж при по-мощно попадение или вероятно навлизане на снаряд в бойното поделение. Урановите плочи са добавени по-късно към всички модели на Abrams.

Първите танкове, които са осъвременени по този метод, са разположените в Западна Германия през 80-те години, тъй като се е считало, че точно те ще поемат първата офанзива при положение на руска инвазия.

Малко преди Войната в Залива всички останали американски танкове също са оборудвани с уранови плочи. Те покачват фрапантно отбраната на Abrams против всички типове оръжия, само че и усилват доста тежестта му. Бронята на танка се е оказала непробиваема за иракските Т-72 даже от близки дистанции, а даже и за инцидентни „ приятелски” кинетични снаряди с обеднен уран. Имало е случай, когато един М1А1 засяда в кално езеро и се постанова да бъде зарязан от екипажа си. За да не бъде покорен от иракските войски, се постанова унищожаването му с кинетични снаряди с обеднен уран, които се оказват неефективни и танкът е взривен от вътрешната страна.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР