Съединението в българското монетосеченеСъединението на Княжество България с Източна Румелия

...
Съединението в българското монетосеченеСъединението на Княжество България с Източна Румелия
Коментари Харесай

Съединението в българското монетосечене

Съединението в българското монетосечене
Съединението на Княжество България с Източна Румелия /6 септември 1885 г./ е първият независим акт на българското общество след освобождението от 5-вековното османско робство вследствие на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./.

Благодарение на него младата българска страна, която е единствено на 6 години, се трансформира в най-голямата балканска мощ и изпреварва своите съседи – сърби, гърци, черногорци – които са получили свободата си още при започване на 19 век след следващите руско-турски войни.

Значението на Съединението е оценено по достолепие от признателните български потомци. Това е може би най-честата тематика в родната нумизматика. От 1965 година, когато стартира сеченето на възпоменателни монети, са издадени 3 монети, отдадени на славните събития от 6 септември 1885 година Само Руско-турската освободителна война и Априлското въстание са може би другите огромни и изцяло заслужени събития в нашата история, на които са отдадени толкоз и даже повече излъчвания.

През 80-те години на предишния век, когато социализмът изживяваше последните си години, паметта за Съединението е на респект, въпреки всичко това е десетилетието, през което ние означаваме 100 години от този акт. Това става с многочислени исторически книги, конференции и телевизионни театри с присъединяване на най-хубавите ни актьори, предавани от националната телевизия.

Любопитното е, че Българският монетен двор и Българска народна банка не емитират монета за 100-годишнината. Този пропуск е наваксан след измененията, настъпили през 1989 година Тогава по случай 110-годишнината се емитира сребърна монета с номинал от 1000 лв. и проба 925/1000. Така се поставя началото на една добра традиция.
 Монетата от 2010 година Монетата от 2010 година / БГНЕС
Изключително красива е идната емисия от 2010 година, отдадена на 125-годишнина. Тя е отсечена в дребен тираж от към 5000 бройки, което подсигурява нейната полезност и търсене от страна на колекционери и фенове. Монетата още веднъж е с висока проба сребро 925/1000, само че и с отчасти позлатяване. Тази техника е въведена през новото хилядолетие и прибавя спомагателна изящност. На лицевата страна е номиналът от 10 лв. и надписът Българска народна банка, а на противоположната страна е изображение с нанесено позлатяване на печата на основания в град Пловдив през 1885 година Български скришен централен революционен комитет, който приготвя Съединението.

На нея не отстъпва по хубост идната емисия от 2015 година, когато означаваме 130-годишнина. И този път монетата е с номинал от 10 лв., сребърна проба 925/1000 и отчасти позлатяване. Тя е отсечена в още по-малък тираж от 3000 бройки и към този момент е изчерпана и мъчно може да бъде закупена на пазара, както и тази от 2010 година На лицевата страна е посочен номиналът от 10 лв. и надписът Българска народна банка, което е стандарт. На противоположната страна на монетата са изобразени участниците в Българския скришен централен революционен комитет, а изпод в позлатен кръг са лъвчето от знамето на Голямоконарската чета и девизът „ Съединението прави силата “. /БГНЕС

-----------------

Материалът е квалифициран от екип на БГНЕС.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР