Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път

...
Съединението е първият бляскав и успешен епизод по трънливия път
Коментари Харесай

Радев: Днес ни трябва разум и почит към смелите, които плащат цената на малодушните

Съединението е първият блестящ и сполучлив епизод по трънливия път на съвременна България. То е надълбоко премислен, групов акт на един въодушевен народ. Народ, заслепен от свободата и подготвен на жертви в името на благородната цел - националното обединяване и отхвърлянето на всяка взаимозависимост. Това съобщи президентът Румен Радев на тържественото отбелязване на 132 години от Съединението на България на площад „ Съединение “ в Пловдив.

„ През септември 1885 година един възкръснал народ взе ориста си в свои ръце и заличи границите, начертани от великите сили “, съобщи президентът и напомни, че Берлинският конгрес остави под властта на султана половин България. „ Опожарената след Априлското въстание Тракия, мъчениците от Батак и Панагюрище, които с кръвта си откупиха българската независимост, станаха заложници на ползите на близки и далечни страни, само че Съединението поправи тази историческа неправда “, съобщи президентът.

Румен Радев акцентира, че националното обединяване и чистата и свята република на Апостола са свещените идеали, които ХХ век не сбъдна, само че те останаха въжделеният небосвод, към който българите крачеха през войни, въстания и вътрешни разтърсвания десетилетия наред.

„ Вече 132 години се връщаме към този прочут миг - Съединението на Княжество България и Източна Румелия. Опитваме се да проумеем по какъв начин така на седмата година от свободата българите се оказват по-зрели, в сравнение с сме през днешния ден, способни да реализират национална цел с един съвсем анемичен акт. Достатъчно мощни да отстоят Съединението при Гургулят и Сливница два месеца по-късно и способни да трансфорат младата си страна от фен в артист на балканската и европейската политически подиуми “, сподели президентът.

Държавният глава посочи, че отговорът е в единението, само че мнозина спекулират с тази дума и персоналната изгода я ерозира от вътрешната страна. Затова през днешния ден страдаме от разцепление и липса на религия. „ Нихилизмът не е излаз. Изходът е в преоткриването на този остарял урок от 1885г. В персоналната отговорност и загатна за времето, когато политици и жители се възприемат и работят като артисти на историята, а не като нейни безпомощни заложници “, съобщи Румен Радев и акцентира, че по празниците не ни трябват възхвали, а разсъдък и респект към смелите, които заплащат цената на малодушните.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР