Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе трети неуспешен опит

...
Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет проведе трети неуспешен опит
Коментари Харесай

Съдийската колегия с трети неуспешен опит да освободи Методи Лалов 

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет организира трети несполучлив опит да освободи от служба подалия оставка арбитър Методи Лалов. 
След като през месец август съвещанието на колегията се провали на два пъти заради липса на кворум, през днешния ден причина оставката още веднъж да не бъде подложена на гласоподаване стана друга – липса на мнение от Комисията за атестирането и състезанията. Така с 8 гласа „ за “ и 3 „ срещу “ магистратите взеха решение първо да препратят заявката за оставка на отрасловата комисия. 

„ Законът императивно повелява, че по всички претенции за назначение, повишение в служба и освобождение се произнася Комисията по атестирането и състезанията. След което тя, при съществуването на решение, го внася в Съдийската гилдия и тя взима решение “, изясни представляващият Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев. 

Методи Лалов самичък подава оставката си и пожела повече да не правораздава в Софийски областен съд, който в един миг даже оглавяваше. Впоследствие разгласи, че евентуално ще се включи в обществено-политическия живот на страната, а в средата на август от „ Демократична България “ го поканиха да оглави листата им за общински съветници в столицата.



Според Магдалинчев до проблема се е стигнало поради шефа на Върховен касационен съд. Оказа се, че ръководителят на Съдийската гилдия Лозан Панов не е препратил заявката на Лалов за оставка към отрасловата комисия, а непосредствено го е внесъл за разискване в колегията. Освен това Лалов има и дело, по което към момента не се е произнесъл.  -->
Самият Панов пък прикани сътрудниците си да не търсят официални главния за удължение на периода, в който Лалов да бъде магистрат. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР