Съдия Велизар Бойчев посрещна двете паралелки в съдебна зала №

...
Съдия Велизар Бойчев посрещна двете паралелки в съдебна зала №
Коментари Харесай

Ученици от СУ „Христо Ботев“ посетиха Съдебната палата в Русе

Съдия Велизар Бойчев посрещна двете паралелки в правосъдна зала № 1 и ги вкара в света на правото

Още два класа от СУ „ Христо Ботев “ – VІІ Г и VІІ Д, започват работа по Образователна стратегия „ Съдебната власт – осведомен избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури “.

Съдия Велизар Бойчев посрещна учениците в правосъдна зала № 1 и ги вкара в света на правото. Показа им мястото на всеки участник в процеса, разяснявайки правата и отговорностите му. Внимание бе обърнато върху активността на съда и реда за протичане на правосъдното съвещание. За да схванат по-добре чутото, арбитър Бойчев предложения няколко възпитаници да облекат съдийски, прокурорски и адвокатски тоги и да заемат съответните им места в правосъдната зала. Според „ прокурора “, подсъдимият е управлявал автомобил, без да има такова право. „ Защитникът “ и „ подсъдимият “ изрично отричаха, само че „ правосъдният състав “ призна „ подсъдимия “ за отговорен и го осъди на условно наказване.

Този спонтанен проблем породи голям брой въпроси от учениците: „ Ще носи ли виновност причинителят, в случай че макар че е нямал шофьорска брошура, е закарал болен човек в болница? “, „ Носят ли отговорност родителите на подсъдимия? “, „ Какво да направя, в случай че присъдата не ми харесва? “, „ Ако подсъдимият бъде оневинен, това не значи ли, че прокурорът е излъгал? “ и така нататък Съдия Бойчев отговори изчерпателно на всеки от въпросите и даде обещание, че срещите с учениците ще продължат по-задълбочено по обособените тематики от Концепцията на Образователната стратегия.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР