Бял мъж е изправен пред съд в САЩ за стрелба по чернокож тийнейджър, отишъл в грешна къща

...
Съдия в Съединените щати постанови, че 84-годишен бял собственик на
Коментари Харесай

Съдия в Съединените щати постанови, че 84-годишен бял собственик на жилище, който застреля и рани сериозно чернокож тийнейджър, след като той погрешно отиде в къщата на човека трябва да се изправи пред съда.

Съдията от окръг Клей в Мисури Луис Енгълс издаде решението в четвъртък, след като изслуша няколко свидетели на предварително изслушване, включително Ралф Ярл, тийнейджърът, който беше застрелян от Андрю Лестър на 13 април, когато беше отишъл в грешната къща, за да вземе по-малките му братя.

Лестър, пенсиониран авиомеханик, е обвинен в нападение от първа степен и въоръжено престъпление.

Преди това той се призна за невинен в стрелбата, която шокира САЩ и поднови националните дебати относно политиките за оръжие и расата. Следващата му съдебна дата е обвинение, насрочено за 20 септември.


Адвокатът на Лестър, Стив Салмън, каза в заключителните аргументи, че Лестър е действал при самоотбрана, ужасен от непознатия, който почукал на вратата му, докато се настанявал в леглото за нощта.

„С възрастта и физическия си недъг той не е в състояние да се защити“, каза Салмън, описвайки Лестър като обезумял след стрелбата.

„Случи се ужасно събитие, но не е криминално“, каза Салмън.

Окръжният прокурор Закари Томпсън каза, че въпреки че законът на Мисури предлага защита за хората, които се защитават, „нямате право да застреляте невъоръжено дете през вратата“.

Шепа хора, носещи ризи с надпис „Справедливост за Ралф“, бяха в съдебната зала. Други носеха тениски с надпис: „Звъненето на врата не е престъпление.“

Ярл, на 17 години, който все още лекува травматичното мозъчно нараняване, което получи при стрелбата, трябваше да вземе по-малките си братя, но отиде в грешния блок и по погрешка се озова в къщата на Лестър.

Лестър каза на властите, че е застрелял Ярл през вратата без предупреждение, защото е бил „уплашен до смърт“, че ще бъде ограбен.

Преди стрелбата не са разменени думи, но когато Ярл стана да бяга, той чу Лестър да крещи: „Не идвай тук“, се казва в изявлението за вероятната причина.

Лестър също се обади на 911. На записа, пуснат в съда, той можеше да бъде чут да казва на диспечер: „Аз го застрелях. Той беше на вратата ми, опитвайки се да влезе, и аз го застрелях.”

Полицай от Канзас Сити Лари Дънауей описа Лестър като „възрастен човек, който беше уплашен“ след стрелбата. Друг офицер, Джеймс Гейл, каза, че Лестър явно е бил притеснен.

„Той каза, че се надява да не е убил никого“, свидетелства Гейл.


 

 

Източник: Асошиейтед прес
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР