Кой е съдия Робърт Макбърни, ключова фигура в разследването на Джорджия Тръмп?

...
Съдия от Върховния съд на окръг Фултън, който е председателствал
Коментари Харесай

Съдия от Върховния съд на окръг Фултън, който е председателствал ключови части от разследването в Джорджия срещу опитите на бившия президент Доналд Тръмп да отмени резултатите от изборите през 2020 г. в щата Пийч, демонстрира желание да говори откровено и с двете страни на спорното производство.

Не е ясно дали съдия Робърт Макбърни ще председателства процеса срещу Тръмп, ако му бъдат повдигнати обвинения. Но Макбърни председателстваше процеса на подбор на голямото жури миналия месец, което ще разгледа делото Тръмп.

Неговите решения и темперамент вече оказаха дълбоко влияние върху внимателно наблюдавания въпрос, по който се очаква обвиненията да бъдат връчени от голямо жури тази седмица.

Макбърни, дипломиран в Харвард адвокат, който беше назначен от тогавашния републикански губернатор на Джорджия Нейтън Дийл през 2012 г., ръководеше специалното голямо жури, което събираше доказателства в разследването.

Окръжният прокурор на окръг Фултън Фани Уилис, демократ, се очаква да повдигне обвинения срещу повече от дузина лица, когато представи случая си пред голямо жури, съобщиха източници, запознати с въпроса, пред CNN. Обвиненията могат да включват рекет, заговор и други.

Миналия месец с голямо решение Макбърни отхвърли искането на Тръмп да отхвърли доказателствата, събрани от специалното голямо жури, и да дисквалифицира Уилис от надзора на наказателното разследване поради нейните публични коментари по случая.

„Барабанният ритъм от страна на окръжния прокурор не е нито партизански (в политически смисъл), нито личен, в подчертан и освежаващ контраст с потока от лични обиди, произтичащи от един от авторите“, написа Макбърни, в очевидно замахване към екипа на Тръмп бодливи документи относно Уилис.

Той продължи: „Казано по друг начин, Окръжната прокуратура върши доста рутинна – и юридически неоспорима – работа по връзки с обществеността в случай, който е всичко друго, но не и рутинен.“

Въпреки това, в голямо решение по-рано в разследването, Макбърни блокира Уилис да разследва Бърт Джоунс, тогава републикански щатски сенатор, който беше един от фалшивите избиратели, подписали нелегитимно удостоверение на Избирателната колегия. (Сега Джоунс е вицегубернатор на Джорджия.)

Уилис беше домакин на кампания за набиране на средства за опонента на Джоунс от Демократическата партия в надпреварата за вице-губернатора на Джорджия, Чарли Бейли, за което Макбърни критикува Уилис. „Това е моментът „Какво си мислиш““, каза той тогава. „Оптиката е ужасяваща.“

В неотдавнашното си решение, отхвърлящо опита на Тръмп да прекрати разследването, Макбърни се позова на спора с Джоунс, като каза, че Уилис е „инжектирал пряка партизанщина в наказателно разследване, което трябва да остане възможно най-политически неутрално“, когато става въпрос за Джоунс. Но Макбърни заключи, че Уилис не е преминал тази граница с Тръмп.

Преди това Макбърни е бил бивш федерален прокурор в Северния окръг на Джорджия и държавен прокурор в окръг Фултън, според уебсайта на съда на окръг Фултън.

В някои други забележителни случаи Макбърни отмени шестседмичната забрана на абортите в Джорджия, преди да бъде възстановена от Върховния съд миналата година. В своето мнение той пише, че когато законодателите на Джорджия приеха законопроекта и републиканският губернатор Брайън Кемп го подписа в закон през 2019 г., „върховният закон на тази страна недвусмислено беше – и беше в продължение на почти половин век – законите, ограничаващи неправомерно абортите преди жизнеспособността да бъде противоконституционна.“

През 2014 г. той беше председателстващ съдия в семеен спор между децата на иконата за граждански права д-р Мартин Лутър Кинг младши относно контрола върху неговата Библия и Нобеловата награда за мир.

Дъщерята на краля, Бърнис, не искаше да даде предметите на братята си с аргумента, че той иска да ги продаде. Адвокатът на Бърнис Кинг каза, че тя не се интересува от продажбата на „критични, свещени предмети“, независимо от цената.

Съдията сравни позицията на Бърнис Кинг срещу продажбата на притежанията на баща й на Coca-Cola, която не иска да продаде рецептата си за кола. По-късно Макбърни отбеляза, че не омаловажава стойността на притежанията на Кинг със сравнението. Спорът беше решен, като Макбърни подписа заповед за съгласие, която прехвърли артикулите на братята на Бърнис Кинг, съобщи Atlanta Journal-Constitution през 2016 г.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР