Съдия Даниела Костова от Апелативен съд - Варна: Марихуаната на

...
Съдия Даниела Костова от Апелативен съд - Варна: Марихуаната на
Коментари Харесай

Децата и наркотиците: истина и легенди гостува в гимназията по туризъм във Варна

Съдия Даниела Костова от Апелативен съд - Варна: „ Марихуаната на пазара не е чиста, а постоянно с примеси. Добавените в нея хероин, психоактивни или синтетични субстанции могат да са смъртоносни “

Търговията с опиати е долнокачествен бизнес, тъй като за едни е игра за доста пари, само че за други - заложен човешки живот. Това сподели наказателният арбитър във Варненския апелативен съд Даниела Костова по време на представянето на самодейността „ Децата и опиатите: истина и митове “ в Професионалната гимназия по туризъм във Варна. „ Това, което ще чуете от нас, е изцяло друго от казваното ви от продавачите. Те ви твърдят, че дрогата е безвредна, а нашият опит – моят, на арбитър и на Валентин Русимов - на човек, излязъл от този пъкъл, сочи напълно друго “ – с тези думи съдията се обърна към повече от 100 възпитаници.

Марихуаната ни минимум не е безвредна. Едно от следствията: без да има генетична предразположеност, в млада възраст тя предизвиква психози и развива шизофрения. Това е потвърдено при 1 на всеки 10 случая на подвластни.

Изобретателите на по този начин наречените „ нови дроги “ са извънредно комбинативни. Нещо, което видимо наподобява като марихуана, наложително има добавки за увеличаване на действието и основаване на взаимозависимост. Отдавна „ тревата “ не е просто канабис. Търговците или я варят в хероин, или прибавят психоактивни субстанции или синтетични опиати. При свръхдоза води до гибел. Новите дроги са изключително рискови, поради прибавянето в тях и на фентанил – вещество, което всяка година убива стотици хиляди хора в Съединените щати и Канада. Това вещество към този момент е и у нас. Миналата година взе жертви, в това число във Варна. Още по-силни от него са нетазените, които се популяризират в Западна Европа и сеят гибел. А у нас всеобщо се вземат ексцентрични дроги. Проблемът е, че за някои от тях няма одобрени способи за лекуване.

Консултантът по зависимости в Сдружение „ Отвори очи “ Валентин Русимов добави, че всяка приложимост води до поведенчески разстройства. В юношеска възраст въздейства на личностната ориентировка. „ Под претекст, че бориш ниска самокритика, че си доставяш наслаждение, че искаш да отслабнеш или пък че си помагаш в ученето, тръгваш по пътя на самоунищожението. Спирането на приема носи потрес за организма и по този начин всички системи в тялото понасят двойна щета. До момента на самоосъзнаването. Зависимият не осъзнава, че безусловно убива себе си. Лично аз разбрах, че в продължение на 6 години съм живял в илюзии, в изкривена действителност. Не следвайте моя образец “, обърна се към младежите Вальо.

Употребата на опиати е себесаботаж, продължи съдията. „ Но това е ваша отговорност. Когато вредите и следствията са факт, никой с изключение на вас, няма да е отговорен, нито родителите, нито учителите, нито приятелите ви, нито тези, които са ви снабдявали “, изясни юристът. Съдия Костова обърна внимание, че даже единствено притежанието на една доза, единствено на една цигара марихуана, се глоби от съдилищата. „ Вие към този момент сте наказателно виновни, тъй че също подлежите на санкции “, предизвести съдията. Тя разказа глобите, планувани в закона, и прилагани от правосъдните органи. Често опиатите водят след себе си и други закононарушения, с изключение на шофирането след приложимост и причиняването на ПТП да вземем за пример: порнография, изнудване, проституция, трафик на хора, обири и грабежи. „ Имайте всичко това поради, когато вършиме избор да вземате или не опиати. Защото е доста елементарно да се хлъзнеш надолу, само че е доста мъчно да излезеш “, увери Даниела Костова.

Валентин добави, че голяма щета търпи с изключение на самият подвластен, и неговото семейство, най-близките и най-обични хора. Следващия път, когато ви предложат дрога, запитайте се „ Какво ще причиня на себе си и на околните си “, посъветваха лекторите в просветителната стратегия „ Децата и опиатите: истина и митове “ аудиторията си в Професионалната гимназия по туризъм.

„ Имаме един единствен живот. Едно тяло. Само наша грижа и отговорност е по какъв начин ще се отнасяме към него и какъв брой дълго ще ни служи. Не самосаботирайте живота си “, бе посланието на арбитър Даниела Костова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР