Съдия Даниела Дончева. Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува

...
Съдия Даниела Дончева. Софийската градска прокуратура (СГП) отказа да образува
Коментари Харесай

Прокуратурата не откри корупционен мирис в Софийския апелативен съд


Съдия Даниела Дончева.

Софийската градска прокуратура (СГП) отхвърли да образува следствие по сигнала на ръководителя на Софийския апелативен съд (САС) Даниела Дончева във връзка преразпределеното от нея дело с веществен интерес от 102 млн. лева, обвързвано с КТБ.

Това излиза наяве от известието на държавното обвиняване в четвъртък, в което се показва, че против арбитър Дончева не са открити доказателства за закононарушение по работа или каквото и да е друго закононарушение.

Както е известно, преди към половин година шефката на САС бе обвинена от сътрудника ѝ Милен Василев в дейности " със мощен корупционен аромат ". Повод за подозренията му станаха две нейни заповеди, с които го мести в различен правосъден състав и изземва делата му, в това число и това за 102 млн. лева

Темата получи публичен отзив, откакто медиите оповестиха за " заявление " на арбитър Василев, закачаено в съдийския кулоар на САС, с което той остро подлагаше на критика практиката на Дончева за разбъркване на сформира и преразпределяне на каузи. Въпреки че самичък заявяваше, че не разполага с доказателства, съдията изрази подозрения, че дейностите на председателката на апелативния съд в тази ситуация са предизвикани от " нездравословен интерес " към въпросното дело, обвързвано с банкрута на КТБ.

Дончева отхвърли подозренията на сътрудника си, отговаряйки, че той е бил изместен от 6-и в 11-и състав на Търговското поделение по одобрена в САС процедура. Причина за преместването му бе освобождението на 11-и състав от Стефан Гроздев, който стана член на Висш съдебен съвет от парламентарната квота.

Впоследствие ръководителят на САС сезира по случая основния прокурор Сотир Цацаров, Инспектората към Висш съдебен съвет и Съдийската гилдия на съвета, настоявайки способените органи да я ревизират за данни за корупция. Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пък разпореди инспекция за това дали в тази ситуация има нарушаване на правилото за инцидентно систематизиране на делата.

Последвалите инспекции на Върховен касационен съд и правосъдния инспекторат заключиха, че Дончева нелегално е преразпределила на себе си каузи, гледани от нейни сътрудници. Заключенията на правосъдните инспектори стана ясни единствено ден преди прокуратурата публично да смъкна всички подозрения от шефката на САС.

От държавното обвиняване прецизираха, че по инспекцията са разпитани арбитър Василев и двамата му сътрудници, от които Дончева е иззела делото за 102 млн. лева, като и тримата са заявили пред проверяващите, че никой не се е опитвал да им оказва влияние – нито свързани със страните по проблема лица, нито управлението на съда.

" Като се отчетат горните справедливи условия, както и безапелационната позиция на тримата магистрати, разпитани в актуалното произвеждане, че по отношение на тях не е реализиран извънпроцесуален контакт от страните, от техни представители или от трети заинтригувани лица и не им е оказвано каквото и да е влияние от управлението на САС за взимане на съответна позиция по предмета на обсъжданото комерсиално дело, а и обективното държание на правосъдния състав след 04.10.2017 година (липсват произнасяния по разногласието, а е налице само самоотвод) намирам, че липсват каквито и да е било доказателства за отговорно – съзнателно държание от страна на арбитър Дончева по случая, ориентирано към реализиране на специфичната цел изискуема се от член 282, алинея 1 Наказателен кодекс, а точно да набави за себе си или за другиго полза или да аргументи другиму щета. Поведението й е несъставомерно и това се явява съображение за преустановяване на актуалното следствие ", постановява СГП.

Така, остава само Дончева да изпрати възраженията си по заключенията на Инспектората към Висш съдебен съвет, с цел да могат способените органи дефинитивно да сложат точка на абсурда.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР