Съдиите, разследващи предполагаемото финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози

...
Съдиите, разследващи предполагаемото финансиране на предизборната кампания на Никола Саркози
Коментари Харесай

Разследват дясната ръка на Саркози за подкупи

Съдиите, проверяващи хипотетичното финансиране на предизборната акция на Никола Саркози през 2007 година с пари от либийския водач Муамар Кадафи, упрекнаха някогашен непосредствен консултант на Саркози във взимане на подкупи.
Клод Геан, който беше вътрешен министър в кабинета на Саркози, също по този начин е упрекнат в корист с държавни средства и сговор за нелегално финансиране на акцията.
Геан, който отхвърля каквито и да било провинения, беше разпитван предишния вторник, само че „ употребява правото си да мълчи “, сподели юристът му Филип Буше ел Гози пред Франс прес.
Той към този момент е изправен пред обвинявания за данъчни измами и подправяне на документи за трансфер на 500 000 евро, получени от малайзийска компания през 2008 година, а през 2009 година за продажбата на първокласна вила в Южна Франция на либийски капиталов фонд.
Подозренията се ускориха, когато полицейски документи, станали притежание на проверяващия портал Медиапарт, демонстрираха, че Геан е изтеглил единствено 8000 евро в брой от негови известни банкови сметки сред 2003 и 2012 година, а е платил в брой 720 000 евро за апартамент в Париж.
Разследването стартира през 2013 година след изказвания на няколко лица от сваления режим на Кадафи, че акцията на Саркози е получавала пари в брой от либийския деспот и сина му Сейф ал Ислам. На обвиняванията отлично пасна изказванието на френско-ливански предприемач през 2016 година, който съобщи, че на три пъти е пренасял куфари с по пет милиона евро в тях от Кадафи за Саркози и Геан, който тогава беше началник на кабинета на бъдещия президент.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР