Съдиите от Върховния съд на САЩ изслушаха аргументите по жалбата

...
Съдиите от Върховния съд на САЩ изслушаха аргументите по жалбата
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ разгледа искането на турската Халкбанк да избегне обвинения


Съдиите от Върховния съд на Съединени американски щати изслушаха причините по жалбата на турската банка Халкбанк против решение на по-нисша инстанция, което разрешава наказателното гонене против банката да продължи, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция

Банката желае да избегне наказателни обвинявания в Съединени американски щати за хипотетично подкрепяне на Иран да избегне американските стопански наказания. Халкбанк твърди, че е предпазена от наказателно гонене, тъй като като юридическо лице, чийто мажоритарен притежател е турското държавно управление, следва да се употребява от същата правна отбрана като Турция. Суверенният имунитет по принцип пази страните от правосъдни каузи в съдилищата на друга страна, показва организацията.

На съвещанието през вчерашния ден съдиите показаха опасения, че от една страна прекратяването на правосъдното гонене би лимитирало пълномощията на изпълнителната власт на Съединени американски щати да взема решения, свързани с националната сигурност,  а от друга, че наказателното гонене на конструкция на непознато държавно управление би имало последствия.

Халкбанк беше упрекната в Ню Йорк през 2019 година Тя твърди, че е почтена по обвиняванията в банкова машинация, пране на пари и интрига по отношение на хипотетичното потребление на парични медиатори и фиктивни компании в Иран, Турция и Обединените арабски емирства за отбягване на глобите на Съединени американски щати. Според финансовата институция мнението ѝ се поддържа от американски закон от 1976 година, наименуван Закон за задграничните суверенни имунитети (FSIA), който лимитира юрисдикцията на американските съдилища във връзка с искове против непознати страни.

Случаят с Халкбанк усложни американско-турските връзки, като турският президент Реджеп Тайип Ердоган назова американските обвинявания против банката " противозаконна и грозна " стъпка.

Американските прокурори упрекват Халкбанк, че е превръщала приходите от нефт в злато, а по-късно в пари в брой, с цел да облагодетелства ирански ползи, и е отчитала подправени доставки на храни, с цел да оправдае прехвърлянето на приходите от нефт. Според обвинителите също по този начин Халкбанк е помогнала на Иран скрито да трансферира 20 милиарда $, като най-малко 1 милиарда $ са били изпирани посредством финансовата система на Съединени американски щати.

Базиран в Манхатън апелативен съд на Съединени американски щати през 2021 година отсъди против Халкбанк, като заключи, че даже FSIA да пази банката, дейностите, за които тя е упрекната, попадат в обсега на изключението за комерсиална активност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР