Съдейки по скоростта, с която компании като SpaceX и Blue

...
Съдейки по скоростта, с която компании като SpaceX и Blue
Коментари Харесай

Как би ни се отразило пътуване до Марс

Съдейки по скоростта, с която компании като SpaceX и Blue Origin развиват концепциите си за постигане и колонизиране на Марс, можем да заключим, че в идващите години пътешествията до " алената планета " ще станат действителност за мнозина.

Пътуването до Марс обаче крие разнообразни рискове за здравето на човешкия организъм спрямо тези, на които се подлагат космонавтите в Международната галактическа станция.

Това се дължи на съществуването на най-различни типове радиация в дълбокия космос, които могат да имат отрицателни резултати върху огромен набор от процесите в тялото ни.

И защото към момента няма и завърнали се от Марс хора, които да бъдат изследвани за евентуални отклонения в здравето, учени от Колорадо и Калифорния, Съединени американски щати, са се заели да тестват резултатите на дълбокия космос върху гризачи.

В особено основани лаборатории учените облъчват мишки и плъхове с избрани типове радиация, които симулират облъчването, което би предизвикало едно шестмесечно пътешестване до Марс.

Резултатите сочат, че сходно начинание хвърля централната и периферната нервна система на животните в цялостен безпорядък, причинявайки редица от несъответствия в мозъка им.

Гризачите, подложени на лъчението, стават по-страхливи, комплицирани, антисоциални и неспособни да споделят между тях. Нарушава се паметта им и стават тревожни, споделят още учените.

Наблюдават се клетъчни промени в хипокампуса - една от основните структури в мозъка, служеща като свързващ хъб за мозъчните сигнали. Това от своя страна е лишило способността на мишките да научават нови неща и да вършат референции към към този момент заучени държания и феномени.

По-притеснителното е, че измерванията върху качествата на гризачите са направени шест месеца след облъчването, което сочи, че дефектите имат дългогодишен резултат.

Въпреки че става въпрос за дребни на размер бозайници, а не за хора, учените считат, че " съществува огромен късмет " резултатите да са показателни за действителните последици, с които астронавтите биха се сблъскали на същинска задача до Марс. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР