Съдебното производство може да отнеме месеци или дори години. Пред

...
Съдебното производство може да отнеме месеци или дори години. Пред
Коментари Харесай

Спор в съда може спъне влизането на 5G мрежите у нас

Съдебното произвеждане може да отнеме месеци или даже години. Пред Reuters ръководителят на Комисията за контролиране на известията Иван Димитров съобщи, че даже в случай че регулаторът издаде лицензите за честоти, те не могат да бъдат изпълнени, преди съдът да се произнесе по жалбата на телекома.

" Ще проведем среща и ще търсим способи да продължим напред, тъй като в народен интерес е да се форсира процесът, в случай че е допустимо. Ако не, това ще бъде оставено в ръцете на съда ", добавя той, като не показва излаз от обстановката, само че съгласно източници на Reuters разновидността е да се организира нов търг за лицензите.

Първоначално КРС планираше да продаде на търг три 20-годишни лиценза, всеки с първична цена от 4 милиона лв., само че промени решението си на 10 март, откакто прегледа заявките. До търг не се стигна, като всеки от телекомите получи по един пакет честоти. Vivacom беше единствената компания, която изрази интерес да получи лиценза за обсега 3500 - 3600 MHz и го получи, само че имаше интерес и за другите два обсега.

КРС обаче извади компанията от процедурата за другите две разрешителни и те отидоха надлежно при А1 (3600 - 3700 MHz) и Telenor България (за обсега 3700 - 3800 MHz). От комисията разясниха, че дават същите честоти, които фирмите и сега употребяват краткотрайно, което улеснява техническата процедура по усвояването им.

Новината за вероятно закъснение на навлизането на 5G мрежите идва на фона на митинги против построяването им в страната, свързани с опасенията на хората за тяхното здраве. Общинските препоръки в градовете Балчик и Мездра даже постановиха мораториум за построяването на сходни мрежи за една година.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР