Съдебните закони са сред тематичните акценти не петъчните вестници. С

...
Съдебните закони са сред тематичните акценти не петъчните вестници. С
Коментари Харесай

Искат президентско вето върху два съдебни закона, предадохме на Испания група трафиканти на жени, договорът с Македония в действие...

Съдебните закони са измежду тематичните акценти не петъчните вестници.

" С писмо до президента Румен Радев съдружие " Правосъдие за всеки " и още седем цивилен организации го приканват да наложи несъгласие над признатите предходната седмица промени на Закона за правосъдната власт /ЗСВ/ и Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/. " В последните дни на лятната си сесия, съвсем на мрачно и при очевидно разредено предваканционно болшинство, 44-ото Народно заседание одобри " стремително ", в съкратени периоди и в нарушаване на Закона за нормативните актове и Правилника на Народнвото заседание промени в едни от най-важните закони за правосъдната власт - а точно устройствения Закон за правосъдната власт и Наказателно-процесуалния кодекс ", се споделя в писмото. Призива към президента насочат с изключение на " Правосъдие за всеки ", също и гражданските сдружения " БОЕЦ ", " Граждански блок ", " Обединени реформатори ", Атлантическият съвет на Република България, Асоциация на българите в Република Македония " РАДКО ", Движение " Обществен напън ", Асоциация на парковете в България... " - в. " Дневник ".

" Извънпарламентарните политически обединения " Да, България ", ДСБ, ДЕОС, " Зелените " и Български земеделски народен съюз желаеха от президента Румен Радев да наложи несъгласие на неотдавна признатите Закон за правосъдната власт и Наказателно-процесуален кодекс (НПК). Преди два дни най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, също прикани президента за несъгласие върху законите. Политическите сили показват наредбата в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), обвързвана с премахване от служба на магистрат при привличането му като обвинен за тежко съзнателно закононарушение. Изтъкват, че посредством нея метод магистратите се третират по-тежко от държавните чиновници. " Тази разширена опция за премахване на магистратите, слага в мощна взаимозависимост съдийското съсловие от активността на прокуратурата ", считат петте партии. " Отстраняването от служба на арбитър само по убеждение на прокурора е неприемливо накърняване на независимостта на българския съд ", стимулират се още те. Според политическите сили посочените в Закон за съдебната власт претекстове " усилване на гаранциите за самостоятелност и безпристрастност на съдиите, прокурорите и следователите " остават единствено декларативни. " Предложените от ГЕРБ и признати от Народното събрание промени и допълнения ще доведат до противоположния резултат, а точно накърняване на независимостта на магистратите, репресии от страна на политически и проверяващи органи по отношение на магистрати, както и до капсулиране на магистратската общественост ", считат обединенията. По отношение на Наказателно-процесуален кодекс те се афишират и срещу преместването на делата за корупция в профилирания съд. " Към днешна дата не е осъществяван първокласен разбор на работата на Специализирания углавен съд, който да покаже еднопосочно, дали този съд е по-подготвен да се оправи с делата за корупционни закононарушения на политици, магистрати и висши държавни чиновници. Без подобен разбор смяната наподобява самоцелна и буди подозрения за фаворизиране на този съд от политическата власт ", стимулират се те. Посочват, че съдиите от Софийския градски съд имат насъбран опит по такива каузи, до момента в който " Специализираният углавен съд е трансфорат в административно гише за претенции за потребление на СРС-та, а същинската правораздавателна активност е понижена до най-малко "... " - в. " Дневник ".

Темата за Македония остава във фокуса на всекидневниците.

4Премиерите на България и Македония Бойко Борисов и Зоран Заем дадоха първия образец за използване на контракта за добросъседство. Една от клаузите в него е да се провеждат взаимни празнувания на общи събития и персони и през вчерашния ден Борисов и Заев сервираха цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата " Свети Спас " в Скопие. Според македонски медии българският и македонският президент са били посрещнати с овации. Преди това Борисов и Заев посрещнаха българския хеликоптер, който се включи в гасенето на огромен пожар край Скопие. " Бъдете горди - пътят на Македония е отворен. Подадохме ръце и имаше ръце, които бяха подадени към нас. С България дружно изпращаме посланието - районът се държи европейски и заслужава да живее европейски. Послушайте Гоце Делчев, който заръча " да не се губи време ", съобщи Заев на церемонията. " Виждате по какъв начин от всички институции - в Брюксел, външните министри на Германия, Франция, Швеция, Холандия, държавният департамент на Съединени американски щати, дадоха образец за това по какъв начин може без медиатори сред две прилежащи другарски страни да се подписва контракт за добросъседство на тези размирни Балкани ", добави Борисов... " - в. " Сега ".

" След взаимното честване на националния празник на Македония и 114 години от Илинденcко-пpeобpаженcкото въcтoние, ĸоето напpавиxа пpемиеpите Бойко Боpиcов и Зоpан Заев на Илинден, cледващото cъвмеcтно cъбитие да е почитането на Пpeобpажение на cъбоpа на Петpова равнища. Тaкова пpедложение cа напpавили до пpемиеpа Бойко Боpиcов от паpтия " Бългаpcки cоциалдемокpати ". Споpед тяx покaната тpябва да е за cъбоpа пpез 2018 година.. " - в. " 24 часа ".

" Зад кулисите на лидерската среща на страните от Адриатическата харта в Подгорица македонският министър председател Зоран Заев е съумял да контракти с американския вицепрезидент Майк Пенс ново име за страната, под което тя да може да получи покана за участие в НАТО ", предава белградското радио " В - 92 ". Според сръбското издание на съветския " Спутник " на закритата среща Заев е изискал поддръжката на Съединени американски щати за провеждането на референдум за смяна на името на Македония. Според " Mondo " измежду препоръчаните от Заев имена, са били " Горна Македония ", " Северна Македония " и " Република Македония (Скопие) ". По време на срещата на американския вицепрезидент Майк Пенс с водачите на страните от Адриатическата харта, извършена в Подгорица, македонският министър председател Зоран Заев съобщи, че се надява страната му да стане 30-ият член на НАТО. Според него това може да се реализира посредством интензивна работа със съседите и посредством разширението на присъединяване на македонската войска в задачите на алианса. Американският вицепрезидент Майк Пенс, който завърши европейската си обиколка в Подгорица, съобщи, че " бъдещето на Западните Балкани е на запад ". " - в. " Сега ".

Всекидневниците оповестяват и за изгонването на група трафиканти в Испания.

" На аерогара София бе осъществена процедура по предаването на осем български жители на испанските управляващи. Тя се извърши със съдействието на чиновници на дирекция " Международно оперативно съдействие " според Европейска заповед за арест, издадена от Кралство Испания. Осемте българи бяха качени във боен аероплан, изпратен особено за задачата. Те бяха открити като участници в проведена незаконна група за трафик на хора за полова употреба в Испания, Германия и Швейцария в хода на извършена на 26 юни т.г. интернационална интервенция с наименование " Европа ", осъществена след следствие, почнало в края на 2015 година и натоварен продан на оперативна информация... " - в. " Стандарт ".

" В интервенцията взеха присъединяване чиновници на отдел " Трансгранична проведена престъпност " в ГДБОП, Специализираната прокуратура, както и Централната бригада за трафик на хора при Генералната дирекция на полицията в Испания. В процеса на работа бе основан взаимен екип за следствие, у нас бе формирано досъдебното произвеждане, извършени бяха редица координационни срещи за уточнение на дилемите на всяка част на екипа, както и датата за взаимната реализация. Бяха изпратени 16 европейски заповеди за арест. В хода на извършените дейности на територията на страната бяха осъществени процесуално следствени дейности на 17 адреса и конфискувани голям брой документи, пари, украшения, мобилни телефони, часовници и други движимости. Тогава бяха арестувани и осем участници в незаконната група. По същото време в Испания бяха осъществени претърсвания на 21 адреса, където испанските служители на реда откриха също огромно количество пари, украшения, часовници, упойващи и наркотични субстанции, български регистрационни табели и мобилни телефони. Задържаха и лица, съпричастни към незаконната активност на групата... " - в. " Труд ".

" Бе изяснена и схемата, по която е работила проведената незаконна група. В по-голямата си част набирането на жертвите у нас се е правило посредством машинация, възползвайки се от техния обществен статус. Пристигайки в Испания, групата налагала своите условия на употреба върху тях, като не се е колебаела да употребява принуждение и закани. Жените били принуждавани да крадат пари, кредитни карти и полезности от клиентите си, които по-късно са продавани на незаконния пазар. Групата работела при строго открити йерархични равнища и имала цялостен надзор над проституцията в региона на Марбея. Първи помагачи на водачите се явявали тези, които осъществявали напътствията им на територията на Испания. Установено е, че част от парите, получени от незаконната активност, бивали декларирани като доходи от продажба на животни и се употребявали за закупуване на движими и недвижими движимости. В групата се включвали и други помагачи, част от които и водачите, превозвали жертвите, шефки на домовете в Пуерто Банус, както и получателите, посредством които се извеждала открадната стока... " - в. " 24 часа ".

В. " Стандарт " припомня за риска от пожари: " Опасността от пожари през идващото денонощие остава извънредно висока, оповестяват от Министерство на вътрешните работи. Само за последните 24 часа в страната са премахнати 153 пожара, 85% от които в сухи треви, шубраци и стърнища. Основната причина за тези произшествия остава небрежното потребление на открит огън... "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР