Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем

...
Съдебната власт плаща над 1.3 млн. лв. годишно за наем
Коментари Харесай

Съдебната власт плаща над милион годишно за наеми

Съдебната власт заплаща над 1.3 млн. лева годишно за наем на 10 парцела, осведоми в днешния си брой в. " Сега " като се базира на отговори от Висшия правосъден съвет (ВСС) по Закона за достъп до социална информация. Съдилища и прокуратури се обитават чартърен, инспекторатът употребява офиси в бизнес постройка, а дирекция на правосъдния съвет и прокуратурата в Девня - жилища. Сред наемодателите има компании, банка и частно лице.

Най-голяма сума месечно - 76 029.06 лева, се дава за постройка в центъра на София, употребена от Административния съд - София област, Софийската градска прокуратура, администрацията на Висш съдебен съвет и Софийската окръжна прокуратура. Общата разгърната застроена повърхност на парцела е 2399 кв.м, а договорът за наем е до края на март 2020 година

Инспекторатът към Висш съдебен съвет употребява с изключение на главната си постройка и офиси от 481 кв.м. и подземно паркомясто в бизнес-сграда в столичния център. Всеки месец това коства по 15 240 лева на правосъдния бюджет. Договорът е до ноември 2021 година

Макар съветът относително скоро да влезе в новата си постройка, администрацията му, която набъбнала доста през предходния мандат на кадровия орган - от стотина на близо 160 души, не се побира в нея. Затова и една от дирекциите на съвета се обитава в апартамент от 78 кв. м в съседство. Той е нает от частно лице против 800 лева месечно.

Районният съд в Девня употребява 727 кв. м от постройка, благосъстоятелност на Уникредит Булбанк. Месечният наем е 1364.69 лева, а договорът е в действие до октомври 2022 година Прокуратурата в града е чартърен в три жилището от по 66 кв. м с мазетата им. Наемът е 400 лева Според справката на съвета договорът е бил до 28 април м.г. През септември съветът взема решение да удължи контракта с още 5 година

Прокуратурата и съдът в Балчик също са чартърен. За тях всеки месец се заплащат по 5853 лева, като договорът е изминал в края на м.г. и не е ясно дали е удължен. Държавното обвиняване в Елин Пелин и Разлог също се обитават чартърен. Така работи и Районният съд в Карлово.

Същевременно правосъдната власт е и хазяин, осведоми още вестникът. Тя отдава дребни елементи от правосъдните покои за банкови офиси и за вендинг машини.

Върховният касационен съд (ВКС) е дал на мобилен оператор 52 кв.м открити площи за инсталиране на далекосъобщителни уреди против 1435 лева месечно. Най-висок наем в системата заплаща едноличен търговец за стол-ресторанта от 298 кв. м в постройката на Върховния административен съд - 6300 лева месечно. Договорът изтича през есента.

До април пък Инвестбанк ще заплаща по 5778 лева, с цел да употребява 35 кв.м от фоайето на Окръжния съд в Сливен. Договорът е подписан преди 3 година Друга компания е наела 67 кв. м на партера на съда за кафене против 250 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР