Съдебната реформа в Полша, която премахва възможността за правно преразглеждане

...
Съдебната реформа в Полша, която премахва възможността за правно преразглеждане
Коментари Харесай

Номинацията за полския Върховен съд може да е в разрез с европейското законодателство

Съдебната промяна в Полша, която отстранява опцията за правно преразглеждане на отхвърлена номинация за предопределение във Върховния съд, основава предпоставки за нарушение на европейското законодателство. Това постанови през днешния ден Съдът на Европейски Съюз, съобщи ДПА.

Решението е по проблема, че в случай че полският Национален правосъден съвет отхвърли номинация за Върховния съд, претендентът е лишен от право да апелира.

Въпросното предписание може би не е съвместимо със задължението на страните членки " да обезпечават задоволителни средства за гарантиране на ефикасна правна отбрана на физическите лица в сфери, обхванати от законодателството на Европейски Съюз ", постанови съдът в Люксембург. Липсата на опция за обжалване при процедурата за назначение на висши съдии в Полша " може да породи систематични подозрения у физическите лица по отношение на независимостта и безпристрастността на съдиите, назначени в края на тази процедура ", написа в решението.

Съдът на Европейски Съюз оставя последната дума да има полският Върховен административен съд (ВАС). Ако откри нарушаване на законодателството на Европейски Съюз, Върховен административен съд би трябвало да анулира въпросните разпореждания.

Представители на полското държавно управление разкритикуваха решението на Съда на Европейски Съюз, което съгласно тях е отвън компетенциите му. Заместник-министърът на правораздаването Себастиан Калета видя в него " следващ опит за федерализиране на Европейски Съюз, като се употребява (съдът в Люксембург), в нарушаване на (европейските) контракти, и да се постави завършек на суверенитета на страните членки ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР