„Съдебната реформа не бива да се свежда само до разговори

...
„Съдебната реформа не бива да се свежда само до разговори
Коментари Харесай

Проф. Янаки Стоилов проведе широка обществена дискусия за съдебната карта

„ Съдебната промяна не трябва да се свежда единствено до диалози за следващи промени в Конституцията в глава „ Съдебна власт ". Тя включва редица други въпроси на по-ниско равнище, само че изключително значими за хората, в това число осъвременяване на правосъдната карта, тъй че да усъвършенства правораздаването и изискванията за отбрана на правата на жителите ". С тези думи министърът на правораздаването проф. Янаки Стоилов откри проведената от него необятна социална полемиката на тематика „ Достъпно и дейно правораздаване посредством разработване на нова правосъдна карта ". В разискването се включиха представители на правосъдната власт, Омбудсмана на Република България, магистрати, юристи, професионални организации, неправителствени организации и представители на политическите партии, показани в 45-тото Народно заседание.
„ Организирахме тази полемика, тъй като изработването на нова правосъдна карта визира освен магистратите, само че и жителите и локалната власт. Поредицата от срещи, които организирах с съвсем всички професионални организации в правната сфера преди няколко дни изрично удостовери този факт. Темата е значима и сензитивна. Тя провокира разнообразни отзиви и, както видяхме, даже митинги против направените оферти ", изясни министърът.
„ Правосъдието е прекомерно значимо, с цел да се остави решаването на ориста му единствено на магистратите, още по-малко единствено на ръководещите правосъдната власт ", добави Стоилов. Той напомни, че определянето на структурата на съдилищата и териториалния им обсег рефлектира върху упражняването на други юридически специалности - юристи, нотариуси, правосъдни изпълнителни и най-много върху жителите. При това според Закона за правосъдната власт Висш съдебен съвет няма пълномощия да закрива и преструктурира съдилища без това да е в съгласие с министъра на правораздаването
„ Решението за пускане на план за основаване на единна осведомителна система на съдилищата и на правосъдна карта е взето още от предходния състав на Висшия правосъден съвет в осъществяване на план по Оперативна стратегия „ Добро ръководство ". Не се тормозя да установявам, че метода, по който са възлагани и изпълнявани доста от плановете по тази стратегия, не са най-хубав образец за положително ръководство ", добави министърът. Той изрази противоречие за какво е трябвало да се разчита на комерсиално сдружение да изготви план на държавна активност. „ Такова „ аутсорсване " на пълномощия от държавното ръководство е една от аргументите за намаляване на потенциала и отговорността на страната през последните години ", сподели още Стоилов.
След края на полемиката министърът благодари на участниците и изрази очакване, тя да продължи. „ Безспорно е, че решаването на тези проблеми би трябвало да стане при настоящо Народно заседание и при определено държавно управление. Казвам държавно управление, а не група народни представители. Защото това е метод за освобождение от политическа отговорност, дори за пробутване на други ползи ", съобщи министърът.
Според него би трябвало да се резервира ролята на районния съд като главен първоинстанционен съд, като в обособени случаи това не изключва сливане на някои от тях, само че не и закриване на над 50 районни съдилища, както се предлага.
„ Всяка една пирамида би трябвало да се гради, тъй че на върха да има хора, които да бъдат най-подготвени и пригодни за ролята, която извършват. Тя не може да е обърната с върха надолу, в случай че желаеме да е постоянна ", сподели Стоилов. „ Настойчивият ми апел към членовете на Висшия правосъден съвет и особено към Съдийската гилдия е в идните месеци да не вземат нито едно решение за закриване на областен съд и преобразуването му в териториално поделение ", сподели Стоилов.
Според него има потребност от преосмисляне на системата за асортимент на фрагменти и за изпитите за всяка една юридическа специалност. В момента всяка една институция взема решение независимо кой да е изпита за влизане в нея.
„ Дълги години изпитът за юридическа дееспособност беше едно чисто официално начинание. Неотдавна се мина към усложняване на този изпит - две етапи, решение на проби и проблеми. А в този момент каква е ролята му, откакто за всяка една юридическа специалност по-късно имаме обособен изпит? ", попита министърът.
Проф. Стоилов сложи въпроса за ролята на състезанията в цялата система, както и установяване на правилата за кариерно израстване. Често състезанията в правосъдната система не престават с години, което е неуместно. Според него част от положителните съдии могат да бъдат арестувани на работа на районно равнище посредством повишение в сан.
Той предложи бъдещия модел на правосъдна карта посредством законови промени да се вкара пробно в две-три области на страната, с цел да се ревизира практическата му склонност и едвам по-късно да се пристъпва към дефинитивно решение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР