Съдебен състав на Окръжния съд в Стара Загора, състоящ се

...
Съдебен състав на Окръжния съд в Стара Загора, състоящ се
Коментари Харесай

БГ абсурди: 6 години затвор за Велин, който уби 3 души и рани 2 пешеходци

Съдебен състав на Окръжния съд в Стара Загора, състоящ се от един арбитър и двама правосъдни заседатели, постанови първоинстанционна присъда, с която наложи на 22-годишния Велин Тотев от Чирпан наказване в размер на шест години отнемане от независимост при първичен „ общ режим “ на изтърпяване. Съдът го лиши и от правото да ръководи моторно транспортно средство за период от седем години.
Със правосъдния акт подсъдимият бе приет за отговорен в това, че на 01.04.2022 година на пътя сред Чирпан и село Зетьово, при ръководство на лек автомобил, нарушил редица разпореждания на Закона за придвижване по пътищата и по несъобразителност предизвикал гибелта на 13-годишната тогава Християна Стоянова от Чирпан, на 63-годишния Годо Димитров и на 80-годишната Янка Савчева, и двамата от Зетьово. Християна и Гочо умряли намясто, а Янка – 10 дни по-късно в болница. При злополуката две момчета – на 19 и 15 години, са получили междинни телесни повреди, написа 24 часа.
В първия ден на ваканцията група възпитаници от Чирпан излезли на разходка. Те вървели пеш към село Зетьово. Повечето вървели по затревения прием, а някои от тях – в края на пътна лента, на асфалта, в непосредствена непосредственост до банкета. В същото време подсъдимият с лекия автомобил на татко си „ Ауди “ тръгнал за Меричлери по същия път и настигнал пешеходците. Той видял групата и се опитал да я заобиколи, като навлязъл в насрещната лента за придвижване. Там се блъснал челно в лек автомобил „ Форд Фокус “, с който Гочо Димитров карал на доктор своята съселянка Янка към Чирпан. След удара сред двете моторни транспортни средства, автомобилът, ръководен от подсъдимия, блъснал трима от пешеходците, измежду които и починалата Християна.
Наказателното произвеждане мина по реда на съкратеното правосъдно разследване, откакто Велин Тотев призна виновността си и всички обстоятелства и условия, посочени в обвинителния акт против него. Според обвинителния акт, на мястото на случая скоростта е лимитирана с пътен знак до 70 километра в час, до момента в който автотехническата експертиза посочила, че обвиненият е минал с 38 км/час над допустимото – карал със 108 километра в час. Експертите считат, че в случай че ограничаването е било спазено, водачът е могъл да спре до групата пешеходци и да изчака прекосяването на другия автомобил, който от самото начало бил в своята си лента за придвижване. Вместо това, Тотев е решил да заобиколи групата, без да понижава скоростта, и по този начин се забил челно в насрещната кола. Според обвиняването, тя пък се е движела с 95 км/час.
Тотев изчака присъдата си с мярка за неотклонение парична гаранция от 2500 лв., която и в този момент не беше изменена.
Заради съкратената процедура, по която мина делото, в началото наложеното наказване на Тотев в размер на девет години бе понижено с една трета. Присъдата предстои на протестиране и обжалване в 15-дневен период пред Апелативен съд – Пловдив.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР