Съдбата на света зависи от Турция, пише Сабах“. С преизбирането

...
Съдбата на света зависи от Турция, пише Сабах“. С преизбирането
Коментари Харесай

Сабах: Преизбирането на Ердоган като значение за световната дипломация

Съдбата на света зависи от Турция, написа „ Сабах “. С преизбирането на Ердоган вниманието на НАТО е приковано към решението на Турция за Швеция. Вашингтон е угрижен за връзките на Анкара с Москва, а на фона на напрежението сред Косово и Сърбия доста водачи в района считат, че " ориста на Балканите е в ръцете на Ердоган ".


От няколко дни насам светът е концентриран върху Турция. След изборната победа на президента Реджеп Тайип Ердоган последваха поздравления и пожелания за съдействие от страна на водачите на близо 100 страни. В западните медии се появиха мнения, че " изборът на Ердоган ще сътвори нови световни салда ". Няколко часа след изборите интернационалните връзки се развиха бързо.

Контакти с Байдън и Путин

През идващите дни погледите на западните страни ще бъдат ориентирани към линията Анкара-Москва. От позиция на хода на военния спор в Украйна, двустранните връзки на Ердоган с съветския държавен глава Владимир Путин са основни.

В навечерието на изборите президентът на Съединени американски щати Джо Байдън организира диалози с Ердоган. Вниманието на Съединени американски щати и НАТО е ориентирано към решението, което Турция ще вземе по отношение на участието на Швеция в Северноатлантическия алианс.

В Близкия изток погледите са ориентирани към Анкара

Напрежението сред Косово и Сърбия ескалира. Босна и Херцеговина е изправена пред избрани проблеми в района. Много районни водачи обявиха, че " ориста на Балканите е в ръцете на Ердоган ". Ролята на Турция ще бъде определящ фактор.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се обади на президента Ердоган, с цел да го поздрави за изборната му победа. Беше оповестено, че двете страни ще си разменят посланици. Положителното развиване на връзките на Турция с Египет и страните от Персийския залив ще дефинира обстановката в Близкия изток.

Преди изборите имаше позитивна динамичност в връзките сред Анкара и Тел Авив. В същото време след изборите в израелските медии се появи вест на тематика " Ердоган завоюва, какво чака Израел ".

Уравнението в Централна Азия

Организацията на тюркските страни, мобилизирана под управлението на турския президент, ще играе решаваща роля в Централна Азия през идващия интервал. Регионът се трансформира в една от арените на съревнование сред Китай, Съединените щати и Русия. Според специалисти обаче позицията на Организацията на тюркските страни ще зададе тона на дипломацията.

От друга страна, връзките сред Азербайджан и Армения също попаднаха в центъра на вниманието, откакто Ердоган беше избран отново за президент на Турция. Двете страни в последно време вършат значими изказвания за реализиране на съглашение за териториите. По-специално, арменската страна е склонна да признае обстоятелството, че Карабах е азербайджанска територия.

В Гърция резултатите от изборите в Турция също се разясняват от няколко дни, като съгласно известията Атина чака нови позитивни връзки с Анкара под управлението на Ердоган. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР