Съдбата на премиера Тереза Мей виси на косъм след новото

...
Съдбата на премиера Тереза Мей виси на косъм след новото
Коментари Харесай

Франс прес: Съдбата на Мей вече виси на косъм

Съдбата на премиера Тереза Мей виси на косъм след новото унизително проваляне, което тя претърпя през вчерашния ден в Народното събрание поради Брекзита - проблем, който я ангажира съвсем напълно и помрачава нейния мандат още от идването й на власт. Това твърди в собствен разбор Уердия Аит Абделмалек от  " Франс прес ".

Преди още да стане явен резултатът от гласуването на английските депутати, които за повторно за два месеца отхвърлиха договорката за бракоразвод, контрактувана от нея с Брюксел, бяха плъзнали клюки, че членове на кабинета й желали до лятото тя да се отдръпна. Призивите за оставка може да зачестят.

Британците прочее изначало се поуспокоиха, когато тази шейсетгодишна жена без особена харизма, само че с известност на старателен деец, оглави държавното управление им през юли 2016 година - тъкмо след референдума, насочил страната към излизане от Европейски Съюз. 

Близо три години по-късно обаче има заплаха Обединеното кралство да напусне Европейския съюз, незащитено със съглашение за бракоразвод. Отговорността за това се хвърля върху консервативната ръководителка, подценила съгласно аналитици и медии разцеплението в своята партия и компликацията на идните й договаряния с Брюксел.

" В началото тя изглеждаше като обединителка, само че в последна сметка не сподели особена храброст, въображение и гений, водейки договарянията за Брекзит ", отсъди тази седмица консервативното сп. " Спектейтър ".

През пролетта на 2017 година тя изгуби болшинството си в Народното събрание след предварителните избори, които самата бе свикала, уверена, че ще ги завоюва с лекост. И загубата я затрудни в допълнение. Липсата на политически усет я принуди да се съюзи с ултраконсерваторите от дребната северноирландска Демократическа юнионистка партия (ДЮП), която постанова условия за Брекзита и подронва престижа й. 

Оттогава нови рецесии клатят позициите на Мей: оставки на основни министри, два вота на съмнение - единият импортиран от личната й партия, и двукратно всеобщо отменяне в Народното събрание на договорката за Брекзит, подписана от нея с Брюксел.

Досега тя всякога се изправяше на крайници, потвърждавайки своето неизменност и настройката, че Брекзитът е нейна задача. Но " престижът й към този момент се срина ", установи във вторник след гласуването водачът на демократичните демократи Винс Кейбъл.

ЧУВСТВО ЗА ДЪЛГ

Чувството за дълг е образувано още в детството й, прекарано в фамилията на духовник. " Да бъдеш щерка на свещеник, това носи известни отговорности ", изясни тя пред " Дейли телеграф " през 2012 година

Тереза Мей е родена през 1956 година Единствена щерка, тя израства на село, измежду живописните долини на Котсуолд, Югозападна Англия. Скромна, само че към този момент и амбициозна, още от млада тя мечтае да се впусне в политиката, а след това да стане и първата жена - министър-председател на кралството.

В това отношение прочее Маргарет Тачър я изпреварва, само че Мей съумява да стане първата жена - общоприет секретар на Консервативната партия (2002-2003 г.). На този пост я запомнят с тирада, в която приканва торите, поели преди време прекомерно десен курс, да се отърсят от имиджа на " nasty party " ( " партията на неприятните " ). " Консерваторка, която има вяра в обществената правдивост " - по този начин я назовава Ник Тимъти, някогашен неин непосредствен консултант.

Подкрепила Дейвид Камерън през 2005 година в устрема му да овладее партията, тя получава за премия портфейла на вътрешните работи, щом партийният водач се нанася през 2010 година на Даунинг стрийт.

Мей заема шест години този значим пост; прави усещане твърдостта, с която урежда имиграционните въпроси. Но в това време орязва бюджета на полицията, с което си навлича рецензии след серията атентати, осъществени от джихадистката формация " Ислямска страна " напролет на 2017 година, и имайки поради повишения брой набези с хладно оръжие. 
Сърдечен човек съгласно нейните близки, Тереза Мей - с късо подстригана посивяла коса и продълговат контур, оставя обаче усещане за безчувственост по време на обществените си изяви и карикатуристите постоянно я рисуват като робот.

И единствената истинска нотка в нейния облик: Мей обича да носи големи колиета и обувки с леопардов принт. Това е метод да покаже, че зад лъскавата фасада се крие жена, подготвена " да поема риск ", споделя някогашната й пиар съветничка Кейти Периър.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР