Съдбата на , което бе настанено в Отделението по неонатология

...
Съдбата на , което бе настанено в Отделението по неонатология
Коментари Харесай

Съдбата на изоставеното бебе Антония отново повдига нерешени проблеми -

Съдбата на, което бе настанено в Отделението по неонатология в УМБАЛ Бургас, още веднъж повдигна нерешени проблеми. За да бъде осиновено детето, майката би трябвало да е подписала отвод от наставнически права. А подобен няма, защото е изоставено.

С сходни проблеми лекарите в отделението се сблъскват най-малко един път месечно. Единствената разлика е, че майката на Антония не е известна, до момента в който при другите изоставени бебета майките се знаят, показват от лечебното заведение.

Годишно в УМБАЛ Бургас се изоставят сред 10 и 15 бебета. Класическият сюжет е, в който майката бяга незабавно след раждането. Има и такива, които изчакват няколко часа, след което следите им се губят. И отсам стартират компликациите за лекарите в отделението, които с изключение на директната здравна активност и попълването на голям брой електронни системи и документи, би трябвало да се занимават и с търсене.

Ако майката не се е отказала от детето след раждането, тя би трябвало да бъде открита, с цел да направи това, или да прибере детето.

Дават неверни адреси. Или ги няма на адреса. Имали сме адрес – „ в Созопол на поляната “. Полицаите не съумяват да ги намерят. А бебетата стоят в болничното заведение доста дълго време, което не е добре за тях “, споделя доктор Стилияна Томова, шеф на Отделението по неонатология. - Дори и да има отвод, минават дни, седмици, от време на време месеци. Причината е във обстоятелството, че след затварянето на домовете за деца, няма задоволително приемни фамилии, които да отглеждат децата в фамилна среда, а процедурите са дълги и тромави. Някои от децата са напълно здрави и по нищо не се разграничават от Антония, към която има толкоз огромен интерес. Други са заболели, или са родени с увреждане. Те също имат потребност от профилирана грижа, каквато в болничното заведение не може да бъде оказана.

По закон, нежеланите деца би трябвало да бъдат настанени в приемно семейство . В Бургас искащите да бъдат такива се броят на пръсти, а децата са доста повече от хората, които желаят да ги вземат в дома си. Затова приемни родители се търсят от други градове. От началото на годината Отделението по неонатология е предало на приемни родители шест деца, като всяко от тях е престояло в болничното заведение приблизително 15-20 дни.

Не всяко приемно семейство обаче желае да отглежда новородено – то изисква доста грижи и безсънни нощи. Процедурата по настаняване в приемно семейство се реализира от Агенцията за обществено подкрепяне, която търси уместно семейство за всяко бебе. И омагьосаният кръг се завърта още веднъж - детето е нежелано и болничното заведение няма къде да го изпрати.

Знам, че институциите поставят доста старания да убеждават хората да станат приемни родители. Но като общество не бяхме готови за процеса на затварянето на детските институции. Може би той трябваше да продължи по-дълго и домовете да не се затварят, до момента в който има задоволително готови приемни родители за толкоз доста деца. Относно родителския потенциал смятам, че от най-ранна възраст децата би трябвало да бъдат възпитавани за виновната роля на родителя, да има специфични уроци в учебните заведения, да има наложителни курсове за бъдещи родители от избрани, нискообразовани пластове на обществото. Да знаят какви са техните отговорности като родители, че освен имат права, а носят отговорност за един нов живот, който напълно разчита на тях “, споделя доктор Стилияна Томова. - Няма нищо по-важно за едно бебе от майка му, уверена е тя. Има научни доказателства, че бебетата преодоляват по-бързо заболяванията и порастват по-добре, в случай че майките им са до тях.

За всички, които се интересуват каква ще бъде оттук-нататък ориста на Антония, която толкоз доста хора желаят да осиновят – същата, както и на всяко друго изоставено дете. В момента, който здравословното ѝ положение разрешава да напусне болничното заведение и Агенцията за обществено подкрепяне реши, тя ще бъде предадена на приемно семейство. От компетенциите на Агенцията са и въпросите по отношение на нейното осиновяване.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР