Съдбата на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО е

...
Съдбата на кандидатурата на Финландия за членство в НАТО е
Коментари Харесай

Финландският президент: Членството ни в НАТО сега е в ръцете на Турция

Съдбата на кандидатурата на Финландия за участие в НАТО е в ръцете на Турция, сподели през днешния ден финландският президент Саули Нинистьо, откакто Народното събрание на Финландия се съгласи да ратифицира учредителните контракти на алианса на 28 февруари, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Финландия и Швеция подадоха през май кандидатури за присъединение към НАТО след съветската инвазия в Украйна. Членуващата в алианса Турция обаче се опълчва не тяхното участие, като ги упреква, че приютяват организации, които тя счита за терористични.

Финландският парламент реши през днешния ден да гласоподава на 28 февруари за одобрение на нужното законодателство, което да разреши на страната да стане членка на НАТО,

съобщи ръководителят на парламентарната комисия по външни работи Юси Хала-ахо.

" Това е израз на нашата воля. Позицията на Турция към нашата воля и извънредно и единствено в ръцете на Турция ", сподели Нинистьо пред кореспонденти в коридорите на Мюнхенската конференция по сигурността.

Законодателството за одобрение на учредителните контракти на НАТО от Финландия евентуално ще бъде утвърдено, като се има поради, че множеството депутати поддържат присъединението към алианса.

Нинистьо съобщи, че Финландия ще продължи към участие без Швеция, в случай че Турция реши да ратифицира финландската кандидатура, само че не и шведската. " Ние не желаеме, а и не можем да оттеглим нашата кандидатура ", сподели той.

Финландия няма да стане членка на НАТО, до момента в който Турция и Унгария не ратифицират кандидатурата ѝ.

" Целта е националният законодателен развой, нужен за присъединението към НАТО, да бъде приключен през този изборен мандат ", съобщи през днешния ден Хала-ахо две седмици преди разпускането на Народното събрание поради избори.

Финландската министър-председателка Сана Марин сподели, че Финландия към момента желае да се причисли към НАТО дружно с Швеция, показва ДПА.

" Ние сме изпратили ясно обръщение, че желаеме да се присъединим към НАТО по едно и също време ", съобщи тя през днешния ден след среща с австрийския канцлер Карл Нехамер във Виена.

 

 
 

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР