Съдът за втори път запази изградения ловен хотел от фирма

...
Съдът за втори път запази изградения ловен хотел от фирма
Коментари Харесай

Съдът пак пощади ловния хотел на Вълка на брега на яз. Искър

Съдът за повторно резервира построения ловджийски хотел от компания на Румен Гайтански - Вълка на брега на язовир “Искър” в едноименното държавно ловно стопанство. ДНСК откри, че градежът е противозаконен, а основният проектант на София Здравко Здравков даже издаде заповед за премахването му. Оказва се, че при започване на април тази година Административен съд София-град е оставил без разглеждане желае на Здравков, с който той апелира решение на съда от предходната година, отменящо заповедта му за унищожаване на постройката. През декември предходната година съдът реши, че не става въпрос за противозаконна постройка, а. Такава точно бе тезата на компанията на Гайтански - “Био майнинг”, и на самото Югозападно държавно дружество, към което е стопанство “Искър”.

Развръзката

За следващата развръзка по проблема се разбра от пост във фейсбук на депутата от “Демократична България” Владислав Панев. Той показва, че решението още веднъж е от арбитър Ева Пелова, която е брачна половинка на ръководителят на градския съд Алексей Трифонов.

" През декември тя постанови, че големите Зимни Сараи (ловния хотел - б.а.) са ремонт на съществуваща работилница. Сега взема решение, че жалбоподателят на втора инстанция - основният проектант на София Здравко Здравков, е страна в производството, която не е взела участие в разглеждането на делото на първа инстанция, т.е., бил ненадлежна страна. Затова и самата тъжба била без съображение и не се преглежда. Много необичайно, в случай, че самото дело е поради решение на основния проектант. Или нарочна процедурна неправилност от страна на локалната власт? ", пита риторично Панев във фейсбук.

Той напомня, че предходната година Здравков постанови побутване на хотела на Вълка, които той сподели с дрон през фейсбук още през 2020 година

" Мога да ви уверя, че борбата продължава. Защото това не е просто борба против този или оня. А за одобряване на правилото, че всеки в България би трябвало да е еднакъв пред закона. Че никой не е третиран друго. Именно това е едно от изискванията за разцвет. Иначе си оставаме дребна и незначителна страна ", написа още Панев.


Дяволът е в детайлите
Решението на съда се обляга безусловно на елементи в Закона за устройство на територията. Заповедта на Здравков бе издадена въз основа на член 225 а от Закон за устройство на територията, който споделя, че " кметът на общината или упълномощено от него длъжностно лице издава заповед за унищожаване на градежи от четвърта до шеста категория, противозаконни по смисъла на член 225, алинея 2, или на части от тях ", в която точно попада въпросния ловджийски хотел.

В съответния случай.

Спазвайки буквата на закона, съдът счита, че жалбата е трябвало да бъде подаде от Столична община, която публично се съставлява от кмета Йорданка Фандъкова, а не от основния проектант.

" Подателят на касационната тъжба - Главният проектант на Столична община, не е взел участие в административното произвеждане като страна, заради което и не има право на касационна тъжба против постановеното решение. Поради това, че не е бил страна по делото, постановеното правосъдно решение не е неподходящо, а единствено във връзка с Столична община, като ответник. Касационната тъжба обаче не е подадена от Столична община ", написа в определението на съда.

От мястото на събитието

Последно, по време на първото служебно държавно управление на Стефан Янев, ревизия в стопанството направиха Владислав Панев и сегашния народен представител от “Продължаваме промяната” Александър Дунчев, който тогава бе и началник на Изпълнителната организация по горите. Тогава стана ясно, че противозаконната триетажна хотелска постройка била готвена за подаяние към ловното стопанство, вместо част от дадено парично подаяние от 15 млн. лева

" В контракта има едни дарения, които би трябвало да се извършат след тези 15 години. Идеята е в последните години вместо пари да предадат обекта ", сподели тогава Красимир Атанасов, представител на " Био майнинг " по време на.

" Био майнинг " има 15- годишен контракт за взаимна ловностопанска активност със стопанството, подписан на 23 юни 2016 година Процедурата за осъществяване на конкурс е според закона за лова и за задачата е издадена заповед на 14.11.2013 година на министъра на земеделието в кабинета " Орешарски " Димитър Греков, който в никакъв случай не отхвърли медийни изявления, че е от квотата на Движение за права и свободи.

Първите 6 години компанията е правила вложения по 100 000 лева и тези пари са преведени.

От инспекциите на Александър Дунчев през предишното лятото стана ясно и това, че компанията на Гайтански е спечелила състезанието за ловното стопанство край брега на язовир " Искър " точно с заричане след 15 години да подари 15 млн. лева Цялата ѝ инвестиция е за общо 19 млн. лева От думите на представителя ѝ Красимир Атанасов излиза наяве, че концепцията е била част от дарението вместо кеш да се даде посредством постройката.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР