Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест

...
Съдът в Кюстендил отказа изпълнението на Европейска заповед за арест
Коментари Харесай

Съдът в Кюстендил отказа екстрадицията в Гърция на кандидат-кмет на Дупница 


Съдът в Кюстендил отхвърли осъществяването на Европейска заповед за арест от Гърция по отношение на Методи Захаринов. Мъжът е наказан с решение, влезнало в действие през 2014 година, на шест години затвор за държане на девет подправени банкноти от по 50 евро.

Окръжният съд почете настояването на отбраната му за отвод от осъществяването на Европейската заповед и го остави под " парична гаранция ". На съображение член 44, алинея 8 и член 40, алинея 1, т. 4 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, съдът одобри осъществяване присъдата в Република България. Решението на съда може да се апелира и стачкува пред Софийския апелативен съд в петдневен период.


След влизане на решението в действие следва насрочване по искане на прокуратурата на ново дело за признание (приспособяване) на присъдата съгласно българското законодателство, прецизираха от съда.

" Удовлетворен съм от решението. Очаквах всичко, бях подготвен за всяко едно решение. Благодаря на българския съд ", сподели пред Българска телеграфна агенция Методи Захаринов след съвещанието. Той е подал молба и до президента, с която моли да бъде опрощение. " Очаквам решението на президента ", уточни още Захаринов.

Методи Захаринов беше самостоятелен претендент за кмет на Дупница, подсилен от " Възраждане " на локалните избори предходната година. Той беше арестуван на 12 октомври, след решение на Централната изборна комисия от 11 октомври, а арестуването му беше поради постъпило съобщение от ОД на Министерство на вътрешните работи – Кюстендил, че в Шенгенската осведомителна система е въведен сигнал от Гърция за интернационално търсене на българския жител.


Днес Окръжният съд в Кюстендил заседава по делото за предаването на Методи Захаринов на гръцката страна, а пред правосъдната палата се събраха десетки, с цел да поддържат Захаринов и да изискат обективен правосъден развой. След приключването на съвещанието, Захаринов беше посрещнат от протестиращите с овации.

Европейската заповед за арест на Захаринов е от 18 май 2018 година, а от постановената му присъда остава да излежи пет години 11 месеца и 27 дни. На 19 октомври 2023 година Апелативният съд в София анулира определението на Окръжен съд – Кюстендил, с което на Захаринов беше наложена мярка за неотклонение " задържане под стража ", и му дефинира парична гаранция от 2500 лева Захаринов е някогашен чиновник на Министерство на вътрешните работи.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР