Съдът в Индия разрешава проучване на историческа джамия, за да се види дали стои върху храм

...
Индийски съд постанови, че служителите могат да проведат научно проучване,
Коментари Харесай

Индийски съд постанови, че служителите могат да проведат научно проучване, за да определят дали джамия от 17-ти век в северната част на страната е била построен върху хиндуистки храм.

Джамия Gyanvapi във Варанаси, областен министър-председател Нарендра Моди представлява в парламента, е една от няколкото джамии в щата Утар Прадеш, за които десните индуистки групи твърдят, че са построени върху хиндуистки храмове, за които се твърди, че са разрушени по време пикът на моголското управление от 16 до 18 век.

Спорът за джамията – в непосредствена близост до храма Каши Вишванатх, известно място за поклонение на 80-процентната индуистка общност в Индия – се засили през последните години. Мюсюлманите съставляват близо 14 процента от 1,4-милиардното население на страната.

Вишну Шанкар Джайн, адвокат, представляващ хиндуистките вносители, каза, че Върховният съд на Аллахабад в Утар Прадеш в четвъртък е разрешил на държавното Археологическо проучване на Индия да проучи структурата, без да й причини щети.< /p>

„Научното проучване е необходимо в интерес на правосъдието“, Live Law, онлайн портал за индийски правни новини, цитира думите на главния съдия Притинкер Диуакър.

Мюсюлманските петиции се противопоставиха на проучването, заявявайки, че то ще увреди структурата.

Халид Рашид, мюсюлмански петитор, каза, че комитетът на джамията има възможност да обжалва решението от четвъртък във Върховния съд на Индия.

„Надяваме се, че справедливостта ще бъде въздадена, тъй като джамията е на 600 години и мюсюлманите се молят там от дълго време“, каза Рашид пред репортери.

Археологическата служба на Индия започна проучването миналия месец, но проектът беше спрян от Върховния съд, за да даде време за обжалване.

По-рано пет хиндуистки жени поискаха разрешение от съда да извършват хиндуистки ритуали в една част от джамията, като казаха, че на мястото някога е имало хиндуистки храм.

Възникна спор относно структура, за която хиндуистите вносители на петиция претендираха като шивлинг, символ на хиндуисткия бог Шива. Мюсюлманите казаха, че това е част от фонтан в wuzukhana, малък воден резервоар, използван от мюсюлмански поклонници за извършване на ритуално измиване преди отправяне на молитви.

Мюсюлманският орган, Anjuman Intezamia Masjid Committee, който управлява джамията Gyanvapi, твърди, че проучването противоречи на разпоредбите на индийски закон от 1991 г., защитаващ местата за поклонение.

Законът гласи, че характерът на всички места за поклонение, с изключение на джамията Рам Джанмабхуми–Бабри в Айодхя, трябва да се запази такъв, какъвто е бил на 15 август 1947 г., и че е незаконно преобразуването на такива обекти .

Джамия Бабри Масджид от 16-ти век в Айодхя, храмов град в Утар Прадеш, беше разрушена през 1992 г. от индуски хардлайнери, които твърдяха, че се намира точно на мястото, където е роден Бог Рам.

Разрушаването предизвика масови религиозни бунтове в цяла Индия, които доведоха до смъртта на около 2000 души.

През 2019 г. Върховният съд на Индия отсъди в полза на хиндуистки храм на оспорваната религиозна основа и нареди алтернативна земя да бъде дадена на мюсюлманите за изграждане на джамия.

Хиндуистки националисти настояваха за храм на мястото в Айодхя от 1940 г. Хиндуистки тръст, под патронажа на дясното правителство на Моди, строи там храм сега.

През 2020 г. самият Моди положи основния камък на храма, който вероятно ще бъде тържествено открит преди националните избори през май следващата година.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР