Съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда по делото за

...
Съдът публикува мотивите си за оправдателната присъда по делото за
Коментари Харесай

Мотивите за оправдателната присъда по делото за убийството на 15-годишния Георги Игнатов

Съдът разгласява претекстовете си за оправдателната присъда по делото за убийството на 15 -годишния Георги Игнатов в столичната Борисовата градина. Това става 10 месеца след произнасянето на присъдата.

От претекстовете излиза наяве по какъв начин е било взето решение, което раздели правосъдния състав на 3-ма " за " оправдателна присъда и двама " за " неоправдателна.

Георги беше открит с прободна рана на скамейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 година. Почти 2 години лиши на проверяващите, с цел да обвинят за убийството Йоан Матев.

Тъй като в деня на действието е бил на 17 години, той беше съден като малолетен. Обвинението се крепеше на показанията на брат му, който го уточни като причинител пред полицията, само че отхвърли да свидетелства пред съда.

Председателят на правосъдния състав Руси Алексиев и един от правосъдните заседатели останаха в малцинство за виновността на Матев.

Благодарение на младши съдията и другите двама правосъдни заседатели Йоан Матев си потегли от правосъдната зала " почтен " след повече от три години в ареста и съвсем година " домакински арест ".

Според болшинството за виновността на Матев са събрани единствено косвени доказателства, които го свързват с мястото на престъплението, само че не и с убийството.

Те не са отчели първичните показания на брат му -  Марсел Матев, с мотив, че разпитът му не е бил формален и че той не е бил категорично известен, че има право да не дава показания, в случай че те ще уличат брат му в закононарушение.

Малцинството обаче се доверява точно на тях, още повече, че точно след разпита на Марсел е намерено и оръжието на убийството.

След публикуването на претекстовете процесът може да продължи на идната инстанция. Прокуратурата към този момент сподели, че ще стачкува пред Софийския апелативен съд, където делото ще се гледа от трима съдии.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР