Съдът потвърди отнемането на лиценза на охранителната фирма Делта гард,

...
Съдът потвърди отнемането на лиценза на охранителната фирма Делта гард,
Коментари Харесай

Съдът потвърди отнемането на лиценза на Делта гард

Съдът удостовери отнемането на лиценза на охранителната компания " Делта гард ", написа " Дневник ". Решението на Административен съд - София-град, е от 17 февруари и не е дефинитивно, може да се апелира пред Върховния административен съд.

През октомври 2021 година Министерство на вътрешните работи стартира процедура по отнемането на лиценза на компанията, споменавана в следствието на Антикорупционния фонд " Осемте джуджета " на основанието, че притежател, съучастник или шеф в сдружението е притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент. Става дума за Димитър Спасов с прякора Каратиста, който в края на октомври трансферира дяловете си на съдружника си Марин Русев. По-късно се разбра, че Спасов е бил упрекнат през 2019 година в Бургас за безчинство, осъществено със мощ или опасност. Той е бил известен за това публично едвам през 2021 година, което сложи въпроса дали прокуратурата не се е пробвала да " помогне " на " Делта гард " забавяйки уведомяването с три дни, откакто той е трансферирал дяловете си, тъй че да наподобява, че официално Спасов е спазил закона.

Съдът приема, че Спасов е трябвало да приключи присъединяване си в ръководството на " Делта гард " от момента, в който е бил притеглен като обвинен - 14 май 2019 година, а не от момента, в който е бил известен за това.
От решението се схваща, че съдът приема, че привличането на обвинен става със съставянето на съответното разпореждане.

Въпреки дейната позиция на вътрешното министерство от последните месеци остава неразбираемо за какво Министерство на вътрешните работи, които упражняват надзор над частните охранителни компании, не са подхванали дейности по лишаване лиценза на " Делта гард " в този момент. Вътрешното министерство има достъп до осведомителната система за противопоставяне на престъпността и елементарно може да ревизира информацията. През последните месеци излязоха данни за връзки на някогашни министър на вътрешните работи и сегашен народен представител от ГЕРБ Младен Маринов с Димитър Спасов.
В своето решение съдът приема, че срокът за отнемането на лиценза от страна на Министерство на вътрешните работи е почнал да тече също от момента, в който Спасов е бил притеглен като обвинен, само че няма краен период за това деяние.
" След като на 14.06.19 година е зародила хипотезата на чл.49 ал.1 т.2 от ЗЧОД, шеф на Групово дело " Национален парк " или оправомощено от него дл.лице (чл.49 ал.1 вр. член 40 от ЗЧОД) е следвало да издаде заповед за лишаване на лицензите на сдружението във всеки един миг (доколкото няма нормативно избран период в ЗЧОД, в който да се издаде заповед по чл.49), считано от 14.06.19 година включително нататък. При настъпване на хипотезата по член 49 ал.1 т.2 от ЗЧОД, органът по член 40 следва да работи в изискванията на обвързана подготвеност, т.е. няма право на преценка/оперативна автономия - дали да издаде заповед или да не издаде заповед по чл.49 ал.1 от ЗЧОД (длъжен е да издаде). Доколкото липсва нормативен период за произнасянето на ответника, издаването на заповедта чак на 04.11.21 година не води до нарушаване на ответника от какъвто и да е темперамент ", написа в решението арбитър Миглена Николова.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР